Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z dijaki ŠKG v Šentvidu o romanu Kaj sploh veš o ljubezni

Objava: 16. 10. 2013 / 11:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z dijaki ŠKG v Šentvidu o romanu Kaj sploh veš o ljubezni

Z dijaki ŠKG v Šentvidu o romanu Kaj sploh veš o ljubezni

Dijakinje in dijaki 2.c Škofijske klasične gimnazije so v sredo, 16. oktobra, namesto ene ure pouka prisluhnili predstavitvi knjige Kaj sploh veš o ljubezni.

Dijakinje in dijaki 2.c Škofijske klasične gimnazije so v sredo, 16. oktobra, namesto ene ure pouka prisluhnili predstavitvi knjige Kaj sploh veš o ljubezni, ki jo je prevedla njihova profesorica slovenščine Mateja Gomboc. Na predstavitvi je poleg nje sodelovala še šolska svetovalna delavka Maja Turšič.V romanu italijanskih avtorjev Loredane Frescura in Marca Tomatisa se prepletata življenji dveh srednješolcev, fanta Roka in dekleta Snežne. Rok se prebudi in ugotovi, da je v komi. Ne ve, kaj se mu je zgodilo, da se je znašel v bolnišnici. Snežna pa je dekle, ki živi v materinskem domu, hrepeni po družini in je na skrivaj zaljubljena v Roka. Ko izve, da je v bolnici, se odpravi k njemu in mu začne pripovedovati zgodbe iz Svetega pisma, večinoma tiste, ki govorijo o ljubezni. V romanu se počasi razpleta klobčič dogajanja, tako da na koncu izvemo, kaj se je v resnici zgodilo.

V knjigarni založbe Družina je Mateja Gomboc dijakom povedala, da je pri prevajanju knjige, ki jo je sama predlagala založbi v prevod, imela v mislih predvsem svoje dijakinje in dijake. Prepričana je, da knjiga odpira številne teme, ki jih bodo pritegnile in jih spodbudile k razmišljanju. Kot zanimivost je povedala tudi, da se je pri prevajanju imen zaradi besednih iger in metafor, ki jih imena predstavljajo, odločila, da jih bo poslovenila. V izvirniku ima Snežna ime Even, ki prebrano od zadaj naprej pomeni sneg. Rok pa je v izvirniku Rocco, kar Even spominja na skalo (»roccia« po italijansko pomeni skala), na katero se lahko nasloni. V slovenščini pa je prevajalka to izpeljala v Roka, ki je kot roka, ki Snežno vodi.

Vprašanja, ki jih odpira roman Kaj sploh veš o ljubezni, so življenjska in univerzalna: kaj smo pripravljeni narediti, da bi bili ob ljubljeni osebi, da bi pripadali med priljubljene vrstnike; kaj mladostniku pomeni družina; kako se odzvati na (telesno in psihično) nasilje med vrstniki …?

Psihologinja Maja Turšič je dijakom spregovorila o tem, da nas lahko zaljubljenost ali zelo močna želja po pripadanju v neko skupino preslepi, da počnemo stvari, ki jih sicer ne bi želeli početi ali so celo v nasprotju z našim prepričanjem o tem, kaj je dobro za nas. Dijake je opozorila, da nas o tem, da nas nekdo izrablja, opozarja tako naš razum, čustva kot tudi telo in da vseh teh opozorilnih znakov ne smemo spregledati, pač pa se o teh slutnjah pogovoriti z ljudmi, ki jim zaupamo. Napake delamo vsak dan, je povedala, vprašanje pa je, kako se soočimo z njimi in živimo z njimi naprej. Knjiga ji je všeč, saj lepo prikaže tudi pomen družine v življenju mladostnika: Roku je družina pomagala, da si je opomogel, Snežni pa družina pomeni cilj in hrepenenje, saj je nikoli ni imela. Čeprav izgleda, da družina izgublja svoj pomen v življenju mladostnika, je v resnici družina njegov temelj.

Nalaganje
Nazaj na vrh