Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z molitvijo rožnega venca do vloge evangelista Luke

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 03. 2018 / 11:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2018 / 14:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z molitvijo rožnega venca do vloge evangelista Luke

Z molitvijo rožnega venca do vloge evangelista Luke

Kako se je Jim Caviezel pripravljal na snemanje nove svetopisemske zgodbe.

Ameriški igralec Jim Caviezel, ki je zaslovel v vlogi Kristusa v Gibsonovem »Pasijonu«, je v preteklem letu na filmskem platnu upodobil še eno svetopisemsko osebnost. V filmu z naslovom »Pavel, Kristusov apostol« je odigral vlogo evangelista Luke.



Kot je povedal v pogovoru za medije, se je na vlogo pripravljal z molitvijo rožnega venca, prebiranjem Svetega pisma in vsakodnevnim obiskom svete maše. Film »Pavel, Kristusov apostol« prikazuje evangelista Luko, ki v ječi redno obiskuje sv. Pavla, prikazano pa je tudi njegovo udejstvovanje v prvi krščanski skupnosti, kjer je deloval kot zdravnik, duhovni voditelj in pisec.

Caviezel je še povedal, da iskreno časti tudi zavetnika igralcev, sv. Genezija. Ker je kot Kristus v »Pasijonu« odigral eno najveličastnejših vlog, je bila izbira naslednjih filmov zanj malce otežena. Ameriški igralec je dejal, da vlogo z veseljem sprejme, če ga resnično pritegne in se mu zdi scenarij dovolj kakovosten. Vse to pa je razmeroma težko najti. Dosti lažje je, če človek sodeluje s pravo ekipo sodelavcev. V pripravi na vloge svetopisemskih likov pa je Caviezlu v pomoč predvsem globoka molitev.

Med drugim vedno moli tudi za občinstvo, saj si želi, da bi se sporočilo filma dotaknilo gledalcev in morda celo spremenilo njihovo življenje na bolje.

V svoji karieri je več svetopisemskih scenarijev tudi zavrnil, ker se mu niso zdeli dovolj strokovno obdelani. Poleg tega morajo imeti tudi določeno umetniško vrednost, saj je pomembno, da film nagovori tudi ljudi, ki niso tako blizu veri. Po Gibsonovem »Pasijonu« na filmskih platnih ni bilo kaj dosti provokativnih filmov s krščansko vsebino, večinoma so nagovarjali le prepričane vernike, toda s tem film izgubi svojo sporočilnost, meni Caviezel.

Prepričan je, da je pri snemanju filmov s krščansko vsebino potrebne veliko milosti. Prav tako je nujno, pravi, da film prikazuje resnično življenje, četudi je treba zato v scenariju uporabiti kakšno kletvico. Tudi greh je treba prikazati v pristni, surovi obliki, ne pa »olepšanega ali zavitega v celofan milosti«.

Ker je Sveto pismo živa beseda, so tudi filmi, posneti na podlagi svetopisemskih vsebin, »živi«. Caviezel je namreč prepričan, da Bog ni prišel na svet le za kristjane, ampak tudi za vse tiste, ki ne verujejo vanj.

Film »Pavel, Kristusov apostol« bo na ameriških filmskih platnih prvič predvajan pred začetkom velikega tedna, v petek, 23. marca.

Vir: CNA / www.ncregister.com
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh