Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z oslovsko vprego na romanje k papežu

Objava: 21. 08. 2009 / 08:12
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Z oslovsko vprego na romanje k papežu

Od Assisija do Rima v slogu starodavnih romarjev

Papež Benedikt XVI. se pripravlja na sprejem skupine okoli 200 romarjev, ki od 10. avgusta romajo po 130 km dolgi poti od Assisija proti Rimu. Prtljaga romarjev je naložena na vozove, ki jih po poti vlečejo osli in mule. Papež bo obiskovalce sprejel v svoji letni rezidenci Castel Gandolfo ne daleč od Rima.

Romarji so člani društva Prijateljev poti svetega Jakoba, večina pa jih prihaja iz Salamance v Španiji. Nekaj jih je tudi iz drugih evropskih držav. Eden izmed članov skupine, Juan Carlos López Pinto, je za katoliško agencijo Zenit povedal, da je eden izmed namenov romarja 'poudariti pomen evropskih poti pri razvoju zahodne kulture'.

Romarji so na svoji poti prirejali različne delavnice, ki so jih izvajali kar na oslovskih vpregah. Vsak voz predstavlja drugačno temo: svetega Jakoba apostola, svetega Petra, svetega Pavla, Devico Marijo, otroke, glasbo, kulturo, okolje, solidarnost in trgovinsko dejavnost.

Na ta način skušajo romarji oglaševati globji pomen kulturnega, okoljevarstvenega, zgodovinskega in verskega vidika Poti svetega Frančiška (Francigeno) med Assisijem in Rimom. Ko potujejo skozi italijanska mesta in vasi, so oblečeni v tradicionalna oblačila nekdanjih gonjačev oslov in mul ter v oblačila pripadnikov različnih tradicionalnih cehov.

V skupini romarjev so tudi otroci, najmlajši štejejo komaj dve leti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh