Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za boj proti zanikanju holokavsta na družbenih omrežjih

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 01. 2022 / 10:35
Oznake: Svet, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za boj proti zanikanju holokavsta na družbenih omrežjih
Koncentracijsko taborišče Auschwitz. FOTO: Pixabay

Za boj proti zanikanju holokavsta na družbenih omrežjih

Generalna skupščina Združenih narodov je v četrtek sprejela neobvezujočo resolucijo. V njej vse države članice poziva k boju proti zanikanju holokavsta in antisemitizma, predvsem na družbenih omrežjih.

Resolucijo so po poročanju UN News sprejeli ob prisotnosti skupine ljudi, ki je preživela genocid, v katerem je bilo med drugo svetovno vojno ubitih približno šest milijonov Judov. V besedilu resolucije med drugim piše, da ta »brez zadržkov zavrača in obsoja kakršno koli zanikanje holokavsta kot zgodovinskega dogodka, bodisi v celoti bodisi delno.« 

Holokavst postaja daljni spomin

Izraelski veleposlanik pri Združenih narodih, ki je tudi sam vnuk žrtev holokavsta, Gilad Erdan, je ob predstavitvi resolucije dejal, da svet živi »v dobi, v kateri fikcija zdaj postaja dejstvo, holokavst pa daljni spomin.« Veleposlanik Erdan je v odzivu med drugim pozdravil »zgodovinsko resolucijo«, za katero so pogajanja potekala več mesecev.

Boj proti zanikanju holokavstva na družbenih omrežjih

V resoluciji je tudi poziv državam članicam ZN, naj razvijejo izobraževalne programe, s katerimi bi »pomagali preprečiti prihodnje genocide«, ter poziva države in družbena omrežja k »sprejetju aktivnih ukrepov za boj proti antisemitizmu in zanikanju ali izkrivljanju holokavsta,« poroča STA. Besedilo »prvič daje jasno definicijo zanikanja holokavsta, poziva države k sprejetju ukrepov v boju proti antisemitizmu,« in zahteva, da se velikani družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram, borijo proti »sovražnim vsebinam« na svojih platformah.

Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta obeležujemo 27. januarja.

Zanikanje in izkrivljanje je škodljivo

V svetovnem centru za spomin na holokavst v Izraelu Jad Vašem so pozdravili sprejem resolucije. »Izkrivljanje holokavsta je tako nevarno, ker namerno napačno predstavlja bistvena dejstva zgodovine, da bi legitimiziralo pretekla in sedanja dejanja,« je dejal direktor centra Dani Dayan. Dodal je, da je holokavst zelo pomemben za številna ključna sodobna vprašanja. »Zanikanje in izkrivljanje dogodkov brez primere ni škodljivo samo za spomin na holokavst, ampak tudi za spomin na druga grozodejstva in genocide.«

Iran nasprotuje besedilu resolucije

Besedilo resolucije je predlagal, nastalo pa je ob pomoči Nemčije in pokroviteljstvu več deset od 193 držav, ki so članice Združenih narodov. A vse članice ga ne podpirajo. Iran je namreč že izrazil nasprotovanje in sporočil, da se ograjuje od besedila.

Kupi v trgovini

V uroku Julijcev
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh