Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za grob armenskega pevca v turški zemlji ‘ni prostora’

Objava: 18. 08. 2009 / 13:27
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Za grob armenskega pevca v turški zemlji ‘ni prostora’

Dramatičen spor glede zadnjega počivališča velikega interpreta kurdske in armenske glasbe Arama Tigrana

Upiranje turških oblasti, da bi armenskemu pevcu Aramu Tigranu zagotovile pogreb v kurdski prestolnici Diyarbakir v jugovzhodni Turčiji, je organizacija ‘Družba za ogrožena ljudstva’ označila kot ‘razkrinkan šovinizem’.

Arama Tigrana, ki je 8. avgusta letos v starosti 75 let umrl v Atenah, so minuli ponedeljek pokopali v Bruslju. Kurdski župan prestolnice Diyarbakir, Osman Baydemir, je dal v Belgijo simbolično pripeljati zemljo iz domačega mesta, da bi s tem izpolnil poslednjo željo velikega umetnika. Kurdi so Tigranovemu očetu v času nemirov v Osmanskem cesarstvu leta 1915 rešili življenje.

Aram Tigran je bil izjemen interpret sodobne kurdske glasbe, ki jo je izvajal pretežno v jeziku kurmanci, pel pa je tudi v armenskem, aramejskem, grškem in arabskem jeziku. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je emigriral v tedanjo sovjetsko republiko Armenijo, do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja pa je živel predvsem v Grčiji in Belgiji. Šele tik pred smrtjo je lahko obiskal staro domovino svojih prednikov in mesto Diyarbakir z rimskim obzidjem iz črnega bazalta.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh