Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za koga priporočljiv poživitveni odmerek?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 03. 09. 2021 / 13:52
Oznake: Cepivo, Covid
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 14:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za koga priporočljiv poživitveni odmerek?
Po stališču posvetovalne skupine se lahko tretjim odmerkom cepijo tudi vsi ostali. FOTO: Tatjana Splichal

Za koga priporočljiv poživitveni odmerek?

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča tretji odmerek za stanovalce v domovih starejših, starejšim od 70 let in kroničnim bolnikom vseh starosti.

Že pred tem mnenjem posvetovalne skupine je bil tretji ali tako imenovani poživitveni odmerek priporočljiv imunsko oslabljenim, spominja STA.

Kolikšen naj bo presledek med zadnjim in vnovičnim odmerkom?

Po mnenju posvetovalne skupine za tretji odmerek priporočajo uporabo cepiv mRNA, pri čemer naj bi bil presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom vsaj šest mesecev. »S tretjim oziroma poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi vsi ostali, če tako želijo, čeprav zaenkrat ni dokazov o potrebi po tretjem odmerku pri drugih skupinah,« pravijo v posvetovalni skupini.

V četrtek so ob opravljenih 3303 testih PCR na okužbo z novim koronavirusom potrdili 610 okužb. Pozitivnih je bilo torej 18,5 odstotka opravljenih testov. V bolnišnicah se zdravi 180 covidnih bolnikov, od tega 41 na intenzivni terapiji.

Predlog spremembe odloka

Posvetovalna skupina predlaga tudi, da se v ustreznem odloku dopolni, da se zaščita po drugem odmerku cepiva podjetja Pfizer vzpostavi v sedmih dneh, pri ostalih cepivih pa v 14 dneh. Od 30. avgusta namreč velja sprememba vladnega odloka, po katerem pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen, še navaja STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh