Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za muslimane se začenja ramazan

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 03. 2024 / 08:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2024 / 08:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za muslimane se začenja ramazan
Fotografija je ilustrativna. FOTO: Tatjana Splichal

Za muslimane se začenja ramazan

Z današnjim sončnim zahodom se za muslimane začenja mesec ramazan, ki bo trajal do nedelje, 9. aprila. Prvi dan posta nastopi v ponedeljek, 11. marca, prvi dan ramazanskega bajrama pa v sredo, 10. aprila. Letošnji ramazan bo trajal 30 dni.

Med ramazanom se muslimani postijo od zore do sončnega zahoda. Post je individualna odločitev vsakega zdravega in polnoletnega posameznika in posameznice. Za vse, ki pristopijo k izvrševanju te tretje praktične islamske dolžnosti, pomeni, da se od zore do sončnega zahoda odrekajo vodi, hrani, vsem drugim užitkom in negativnim mislim ter dejanjem. Otroci, bolniki, potniki, nosečnice, osebe, ki opravljajo težka fizična dela, so posta opravičeni, spominjajo v muslimanski skupnosti.

Duhovno čiščenje posameznika

Kot poudarjajo muslimanski verniki, je ramazan zanje čas duhovne prenove, samorefleksije, discipline in solidarnosti ter priložnost za vernike in vernice, da okrepijo svojo vero, poglobijo svoje razumevanje vere in izkažejo sočutje do drugih ljudi. »Ramazan ima globoko duhovno, telesno, psihofizično, zdravstveno in socialno dimenzijo. Namen posta je med drugim tudi duhovno čiščenje, krepitev samokontrole in empatije do tistih, ki trpijo zaradi težkih življenjskih izzivov in kakršnegakoli vidika pomanjkanja,« poudarjajo v Islamski skupnosti v Sloveniji.

Dobrodelnost in skupne molitve

Verniki so v ramazanu prav tako vabljeni k povečanju dobrodelnosti, skupnih molitev in branju Korana. »Praksa posta ni le telesna preizkušnja, ampak predvsem duhovna očiščevalna izkušnja, ki vernike približa Bogu in jim omogoča globlji razmislek o svojem življenju, sočutju in hvaležnosti za blagoslove, ki so jim bili dani. Ramazan prav tako krepi občutek skupnosti in enotnosti med muslimani. Skupne molitve in iftarji, večerni obroki, s katerimi verniki prekinejo svoj post, so ključni momenti, ki združujejo družino, sosede, prijatelje in skupnost.«

Molitve v 18 lokalnih odborih

Skupne večerne molitve bodo potekale v 18 lokalnih odborih Islamske skupnosti v Sloveniji, najbolj obiskan pa bo Muslimanski kulturni center v Ljubljani. »Vsem muslimanom in muslimankam ob nastopajočem mesecu ramazanu iz srca čestitamo in želimo, da bi ga preživeli v miru in brez večjih izzivov pri ramazanskem odrekanju,« so še zapisali v Mešihatu islamske skupnosti (kolegijskem organu) v Sloveniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh