Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za slovenske duhovnike ni mesta v Kanalski dolini

Za vas piše:
K. C.
Objava: 03. 12. 2019 / 14:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2020 / 08:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Za slovenske duhovnike ni mesta v Kanalski dolini

Zamejski časopis Dom poroča, da je Kanalska dolina zdaj brez stalnega slovenskega duhovnika.

Trbiž

Zamejski časopis Dom poroča, da je Kanalska dolina prvič v svoji zgodovini ostala brez stalnega slovenskega duhovnika. Pri tem pa ne gre za pomanjkanje duhovnikov, saj je novembra lani v Kanalsko dolino prišel pater Jan Cvetek, 38-letni frančiškan iz Bohinja, da bi pomagal takratnemu župniku Claudiju Bevilacqui. Verniki so ga dobro sprejeli, vendar pa mora po izteku pogodbe med videmsko nadškofijo in slovensko frančiškansko provinco zapustiti Kanalsko dolino.


Ukve

P. Cvetek je svojo zadnjo mašo v Kanalski dolini daroval v sredo, 20. novembra, v cerkvi Svete Trojice v Ovčji vasi. V svojem službovanju v Kanalski dolini je pomagal v cerkvah, za katere je bil do svoje smrti, 1. februarja letos, odgovoren Mario Gariup. To so cerkve v Naborjetu, Lužnicah, Šenkatriji, Ovčji vasi in Ukvah. Občasno je priskočil na pomoč tudi v ostalih cerkvah Kanalske doline od Kokove in Rablja do Žabnic.

Novica je seveda vernike v Kanalski dolini užalostila, saj so s p. Cvetkom dobili zelo sposobnega dušnega pastirja, ki je v kratkem času oživil versko življenje. Hudo prizadeti, navaja časopis Dom, so sestavili pismo, s katerim cerkvene predstojnike prosijo, da p. Cvetka spet sprejmejo v videmsko nadškofijo. Pismo je na območju, na katerem živi okrog pet tisoč prebivalcev, podpisalo že okrog tisoč vernikov. Odhod patra Cvetka je javno obžaloval tudi naborješko-oški župan Boris Preschern.

V soboto, 23. novembra, je službo trbiškega župnika in upravitelja v Ukvah, Žabnicah, Naborjetu-Ovčji vasi, Beli peči in Rablju začel Alan Iacoponi, ki se je rodil v Boliviji, ima pa toskanske korenine. Pri pastoralnem sodelovanju mu bosta pomagala vikar Gabriel Cimpoesu, po rodu Romun, in italijanski diakon Corrado Colutta. »Med krajevnimi dušnimi pastirji pa niso našli mesta za Slovenca, če izvzamemo patra Petra Laha, ki v poletnih mesecih skrbi za svetišče na Višarjah,« dodajajo v časopisu Dom.
Nagrobnik Jurija Prešerna v Ovčji vasi

Odhod patra Cvetka je javno obžaloval tudi naborješko-oški župan Boris Preschern.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh