Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za transspolno plavalko prepoved nastopov v ženski konkurenci

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 17. 06. 2024 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2024 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za transspolno plavalko prepoved nastopov v ženski konkurenci
Razsodba je »velik korak naprej v prizadevanjih za zaščito ženskega športa«. FOTO: Pixabay (fotografija je ilustrativna)

Za transspolno plavalko prepoved nastopov v ženski konkurenci

Ameriška transspolna plavalka Lia Thomas ne sme več nastopati na večjih mednarodnih športnih prireditvah: arbitražno športno razsodišče je zavrnilo njeno pritožbo proti Mednarodni plavalni zvezi, katere pravilniki nastopa Thomasove ne dopuščajo.

Mednarodna plavalna zveza je leta 2022 izglasovala prepoved tekmovanja transspolnim ženskam na elitnih ženskih tekmovanjih, če so prestale kateri koli del procesa moške pubertete, je poročal britanski BBC. 25-letna Thomasova je namreč marca 2022 kot prva transspolna športnica osvojila najvišji naslov ameriške državne univerzitetne prvakinje, kar je povzročilo oster odziv plavalk in trenerjev. Prepoved nastopanja je poskušala ovreči na Arbitražnem športnem razsodišču s trditvijo, da so takšna pravila diskriminatorna.

Lia Thomas »preprosto nima podlage za izpodbijanje pravilnikov in meril plavalne zveze, ker ni njena članica«.

Razsodišče je moralo najprej ugotoviti, ali je Thomasova sploh upravičena do izpodbijanja pravil. Kot so zapisali v 24-stranski razsodbi, Lia Thomas »preprosto nima podlage za izpodbijanje pravilnikov in meril plavalne zveze, ker ni njena članica«. Posledično tudi nima pravice do nastopa na tekmovanjih, ki jih plavalna zveza organizira, zato je pravila »niso dovolj prizadela, da bi jih lahko izpodbijala«.

Transspolna plavalka Lia Thomas. FOTO: Iszac Henig/Wikipedia

Plavalna zveza je s sodbo zadovoljna. Po besedah njenih predstavnikov je to »velik korak naprej v naših prizadevanjih za zaščito ženskega športa«. Kot so zapisali v izjavi za javnost, si prizadevajo za okolje, ki spodbuja poštenost, spoštovanje in enake možnosti za športnike vseh spolov. Prepričani so, da njihova »politika vključevanja spolov predstavlja pravičen pristop«.

Ameriška plavalka Lia Thomas je do leta 2019 nastopala v moški konkurenci, po menjavi spola in hormonski terapiji pa je začela nastopati med dekleti.

Ameriška plavalka Lia Thomas je do leta 2019 nastopala v moški konkurenci, po menjavi spola in hormonski terapiji pa je začela nastopati med dekleti. Ko je osvojila naziv ameriške državne univerzitetne prvakinje, je plavalna zveza prepovedala prehod transspolnih športnikov iz moške v žensko konkurenco, razen če so ti spremembo spola izvedli pred 12. letom starosti oz. pred začetkom pubertete. Thomasova je spremembo spola izvedla v starosti dvajsetih let.

Nalaganje
Nazaj na vrh