Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za uspešnejšo integracijo otrok tujcev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 12. 2023 / 08:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2023 / 11:25
Za uspešnejšo integracijo otrok tujcev
Pouk. FOTO: Tamino Petelinšek

Za uspešnejšo integracijo otrok tujcev

V slovenske šole je vsako leto več vpisanih otrok tujih državljanov, katerih materni jezik ni slovenščina, zato je v razredih vse več stisk: otroci se ne počutijo sprejete, ker ne razumejo slovenskega jezika, pouk pa je zaradi njih dodatno otežen, ugotavljajo v poslanski skupini NSi.

V prizadevanjih za uspešno integracijo teh otrok v šolah so v parlamentarni postopek ponovno vložili novelo Zakona o osnovni šoli. Ta predvideva uzakonitev jezikovnih pripravljalnic, namenjenih večjemu poznavanju slovenskega jezika in kulture. Po tem predlogu bi otroci v času pripravljalnice obiskovali tudi druge predmete in dejavnosti. Ti otroci tako v času pripravljalnice ne bi bili izvzeti iz razreda, je ob predstavitvi novele povedala poslanka Iva Dimic.

Podpora predlogu na terenu

Za ponazoritev: v lanskem šolskem letu je bilo v slovenske osnovne šole vpisanih 16.636 učencev s tujim državljanstvom (tj. 8,6-odstotni delež), pred desetletjem pa 4.097. Številni med njimi pouka v slovenskem jeziku ne razumejo, zato se vse več osnovnih šol sooča z izzivom, kako otroke tujcev, ki se priselijo v Slovenijo, uspešno vključiti v pouk, če nimajo zadostnega predznanja slovenščine. NSi je enkrat že predstavila zakonsko rešitev z uvedbo jezikovne
pripravljalnice, a...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh