Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za več luči in upanja v novem letu

Za vas piše:
K. C.
Objava: 19. 12. 2019 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2019 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Za več luči in upanja v novem letu

Nadškofijska karitas Maribor je znova pripravila adventno-božično akcijo Več luči - več upanja.

Predstavitev akcije in dela NŠKM v letu 2019

Nadškofijska karitas Maribor (NŠKM) je znova pripravila adventno-božično akcijo Več luči - več upanja, v kateri zbirajo sredstva za otroke, ki jm starši težko omogočajo plačilo šolskih obveznosti, celo šolske prehrane.

Zato vabijo predvsem podjetja, naj del sredstev za poslovna darila namenijo otrokom, in dobre ljudi, da pomislijo ob letošnjih praznikih tudi na otroke, ki večkrat zaspijo v pomanjkanju in velikem strahu. Akcija traja od 1. 12. 2019 do 2. 2. 2020.

Letos pomagali kar 1.751 otrokom

NŠKM je v letu 2019 z različnimi programi pomagal 1.751 otrokom. Poleg plačila prehrane in dejavnosti je otrokom omogočil letovanja, nakup šolskih potrebščin, delovnih zvezkov in učbenikov, 67 otrokom so pomagali prek programa botrstvo, nudijo pa tudi materinski dom, ambulanto, ljudsko kuhinjo donirano hrano in učno pomoč. V mreži Župnijskih karitas mariborske nadškofije pa po lanskih podatkih letno pomagajo kar 4.908 otrokom.

Tako želijo otrokom iz socialno šibkih družin s primernimi oblikami pomoči Karitas omogočiti čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi raznih oblik stisk socialno ali kako drugače izključeni in imeli slabših razmer za pridobivanje znanja.

Premalo zbranih sredstev, da bi lahko pomagali vsem

V lanski akciji Več luči – več upanja so zbrali 1.809,30 €, kar je žal premalo, da bi pomagali vsem prosilcem. Zdaj mesečno plačujejo šolsko prehrano 30 otrokom, 20 pa plačujejo šolo v naravi in druge šolske in obšolske dejavnosti. Z akcijo Več luči več upanja želijo redno omogočiti plačilo prehrane, šole v naravi oz. drugih šolskih in obšolskih dejavnosti vsaj 70 otrokom.

Pomoč potrebuje brezposelni, upokojenci in celo zaposleni

Kakor pred Tednom Karitas moramo ponovno izpostaviti, da so največje stiske v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine (najemnina, elektrika, voda, ogrevanje, …) in druge sprotne obveznosti. Veliko je brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke.

Na vrata trkajo tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. Vse več je upokojencev, ki kljub skromnosti težko preživijo s prejeto pokojnino. Vse pogosteje opažamo, da imajo številni iskalci pomoči tudi težave s telesnim in duševnim zdravjem. Na NŠKM opažajo tudi povečano povpraševanje po oblačilih in drugih rabljenih artiklih (posteljnina, posoda, igrače).

Skupno pomagali več kot 8.000 ljudem

V tekočem letu 2019 je bilo samo prek humanitarnih programov NŠKM realiziranih več kot 3.709 pomoči, ki je življenje olajšala 8.316 ljudem v hudi socialni stiski. Dnevno potrka na vrata NŠKM tudi do 250 ljudi, ki potrebujejo pomoč.

Načrti NŠKM v jubilejnem letu

Tudi v naslednjem letu, ko bo NŠKM dopolnil 30 let delovanja, bo NŠKM skrbel za redno delovanje humanitarnih in socialnih programov, kot so dežurni telefon (0590 80 350), sprejemno-informacijska in svetovalna pisarna, humanitarno skladišče NŠKM, Ljudska kuhinja Betlehem, kjer jih bo na na sveti večer na božičnem kosilu obiskal nadškof Alojzij Cvikl, zavetišče za brezdomne – sv. Martin, ambulanta Karitas za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja, pomoč odvisnikom in Materinski dom Mozirje in Žalec.

Voščilo in zahvala

Navedena pomoč je samo del dejavnosti, ki jo sodelavci in prostovoljci v mreži Karitas nudijo ljudem v resnično težkih socialnih, pa tudi psihosocialnih stiskah. Vse to delo ne bi bilo mogoče brez podpore in solidarnosti mnogih skritih dobrih ljudi, ki darujejo po svojih močeh (mnogi so se odločili in namenili donacijo dohodnine prav Karitas in s tem omogočili to pomoč) in sofinancerjev (MOM – Mestna občina Maribor, MDDSZ – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, MZ – Ministrstvo za zdravje, FIHO – Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ZRSZ – Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, EU – Evropska unija – operativni program za materialno pomoč najbolj ogroženim (EU-hrana) …) ter donatorjev.

Vsem in vsakemu se NŠKM posebej zahvaljuje za zgled solidarnosti in družbeno odgovornost ter jim želi doživet adventni čas in blagoslovljen Božič ter vse dobro v prihajajočem letu.

Podrobno poročilo ter načrt o humanitarni in socialno varstveni dejavnosti NŠKM bo pripravljeno v Plenumski knjigi in predstavljeno na plenumskem srečanju sodelavcev ter prostovoljcev Karitas mariborske nadškofije 7. marca 2020.

Vir in foto: SŠK

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh