Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za velikega in malega Frana

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 10. 2014 / 07:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Za velikega in malega Frana

Na spletišču Fran je večina slovenskih slovarjev. Ime spletišča pa se nanaša kar na dva Frana.

Nove tehnologije prinašajo spremembe tudi v družinsko okolje. Medtem ko je bil nekoč velik dogodek, če se je neki znanec, prijatelj ali sorodnik pojavil v časopisu, je zdaj čisto običajno, da ima lahko vsak svojo spletno stran, kjer se predstavi. Ob poplavi spletnih strani pa se kaj kmalu zgodi, da je želena domena zasedena.

Prav to se je zgodilo ustvarjalcem spletne strani www.fran.si, na kateri je večina slovenskih slovarjev. Skupaj s fizično izdajo SSKJ2 je ta namreč izšel tudi v elektronski obliki in je seveda vključen tudi v spletišče Fran. Tam lahko na enem mestu z enim klikom brskate po splošnih, terminoloških, zgodovinskih in narečnih slovarjih ter korpusih, ob tem pa sta na voljo še jezikovna svetovalnica in celo Sprotni slovar slovenskega jezika, kjer lahko vsak predlaga besedo, zanjo glasuje in tudi povabi prijatelje, naj to storijo. Kot je dejal doc. dr. Kozma Ahačič, urednik spletišča Fran, gre za "Google slovenskih slovarjev". Poznati jo moramo vsi, ki se kakor koli zanimamo za jezik, saj je preprosta in zelo uporabna.

Vendar začetki tega izjemnega projekta so naleteli na težavico. Ustvarjalci so si ga želeli poimenovati Fran v čast slovenskemu jezikoslovcu, soustanovitelju SAZU in njegovemu predsedniku, Franu Ramovšu, v okviru akademije tudi ustanovitelju Inštituta Frana Ramovša. Vendar je domeno www.fran.si že nekdo zakupil, zato so se odpravili po lastnikovih sledeh, ki so jih pripeljale do malega Frana. Njegov oče je namreč za svojega sina kmalu po rojstvu odkupil domeno, vendar na njej mali Fran še ni mogel ničesar objavljati. Tako je zdaj spletna stran za malega in velikega Frana. Kdo ve, morda pa ga bodo zanimali prav jeziki.

Nalaganje
Nazaj na vrh