Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začela se je 20. mednarodna kolonija Umetniki za karitas

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 08. 2014 / 09:00
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začela se je 20. mednarodna kolonija Umetniki za karitas

Začela se je 20. mednarodna kolonija Umetniki za karitas

20. mednarodna kolonija Umetniki za karitas bo od 18. do 22. avgusta 2014 na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Škofijska karitas Koper letošnje poletje na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od 18. do 22. avgusta 2014 organizira že 20. mednarodno likovno kolonijo Umetniki za karitas. Tokratno vodilo kolonije in prodajnih razstav 2014/15 je: »Tujec sem bil in ste me sprejeli!«, ki je citat iz Matejevega evangelija iz Sodbe ob koncu časov. »Tako bomo imeli priliko tudi tistim, ki naše vere sicer ne poznajo, povedati kaj uči, vse tiste pa, ki se imamo za kristjane, spomniti, da bomo nekoč vsi vprašani po tem, kar smo dobrega storili,« je o izbiri slogana povedala Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas, dodaten motiv pa je bil obisk papeža Frančiška na Lampedusi, ob katerem se je zahvalil vsem ljudem, ki pomagajo prišlekom, in opozoril na vedno bolj razširjeno problematiko. Izkupiček prodanih del z likovne kolonije bo namenjen pomoči tujcem. »Na vseh dosedanjih kolonijah smo skozi umetnike in njihova dela opozarjali na določeno problematiko (matere, otroke, družine, starejše, zasvojene, brezposelne itd.), nikoli pa še nismo izpostavili tujcev, čeprav skozi programe Karitas pomagamo tudi njim. Problematika sprejemanja tujcev je moralna in praktična. Nekateri jih preprosto ne marajo, drugim pa se sicer smilijo, toda to je tudi vse. Pri nas ta problematika še ni tako razsežna, zato je treba pravočasno začeti o tem govoriti in opozarjati, da so tudi oni ljudje, ki potrebujejo našo pomoč. Če samo malo pomislimo na preteklost, ko so naši predniki odhajali množično s trebuhom za kruhom, bomo slišali številne dobre in slabe zgodbe, ki so jih doživljali. Prav zato želimo ob koloniji in vseh prodajnih razstavah opozarjati na to problematiko.«


Jožica Ličen je voditeljica projekta Umetniki za karitas.
Foto: Tatjana Splichal


Likovna dela bodo na Sinjem vrhu, kjer jih bo mogoče tudi kupiti ali rezervirati, razstavljena do 15. septembra, potem pa se bodo podala na prodajne razstave po Sloveniji in tujini.






Slikarski zakonski pari

Na jubilejni 20. koloniji bodo ustvarjali slikarski zakonski pari, ki so sodelovali že na prejšnjih kolonijah: izmed domačinov so prišli Irena Jeras Dimovska in Boge Dimovski; Silva Karim in Azad Karim; Marta Jakopič Kunaver in Matej Kunaver; Polona Kunaver Ličen in David Ličen; Maša Bersan Mašuk in Nikolaj Mašukov; Klementina Golija in Klavdij Tutta, iz tujine pa Sumyko Kyohara in Jože Stražar iz Švedske, Susanne Gimbel Kortan in Helmut Kortan iz Avstrije ter Ana Marija Botteri Peruzović in Hrvoje Marko Peruzović iz Hrvaške.

Pridružili se jim bodo še strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert in Bogdan Soban. Ob dnevu odprtih vrat, 21. avgusta, so povabljeni še slikarji in kiparji iz preteklih kolonij in drugi likovni umetniki, ki bi želeli svoje delo darovati za namen kolonije.

V sredo, 20. avgusta bo Jože Bartolj, kulturni urednik na Radiu Ognjišče, vodil pogovor o umetnosti in dobrodelnosti. Pri tem bodo sodelovali organizatorji, strokovni sodelavci in udeleženci. V središču bodo predvsem osebne izkušnje v povezavi s kulturo likovne umetnosti in kulturo darovanja.

V četrtek, na dan odprtih vrat, se bodo udeležencem pridružili še drugi ustvarjalci, ljubitelji umetnosti in morda tudi že prvi kupci. Ob 18. uri bodo na sklepni prireditvi s kulturnim programom predstavljena nastala dela. Nastopili bodo Mladi z gore in Žene iz Dornberka. Umetnike bodo obiskali in s svojim govorom počastili koprski škof Jurij Bizjak, župan Občine Ajdovščina, Marjan Poljšak, in ravnatelj Škofijske karitas Koper, Matej Kobal. Udeležence kolonije bosta predstavili voditeljica projekta Jožica Ličen in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.



Pri Škofijski karitas Koper pojasnjujejo, da je projekt Umetniki za karitas »nastal iz želje, da skozi likovne umetnike pokažemo in dokažemo, da je prav vsak človek poklican, da svoj čas in talent daruje za druge. Likovna kolonija Umetniki za karitas je prerasla vsa pričakovanja. To je postal prepoznaven projekt, saj so bili udeleženci prav iz vseh petih celin.«

Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz treh delov

Najprej se na mednarodni likovni koloniji na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se zadnji teden v avgustu zbere deset akademsko izobraženih ali drugače uveljavljenih likovnih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine. Ob dnevu odprtih vrat se jim pridružijo še udeleženci preteklih kolonij in likovni ustvarjalci, ki želijo za namen kolonije podariti svoje likovno delo. Izbor likovnih ustvarjalcev opravi strokovni svet kolonije. V 19. kolonijah je ustvarjalo 1286 umetnikov, nastalo je 1.980 likovnih del, od katerih sta dve tretjini že prodanih.

Nato dela potujejo po prodajnih razstavah, na katerih ljudje spoznavajo sodobne umetnike in spoznavajo njihova sporočila, obenem pa z likovno kolonijo organizatorji opozarjajo na aktualne stiske. Vsako leto je približno 10 do 12 prodajnih razstav. Do zdaj jih je bilo več kot 200, največ v Sloveniji, (tudi v Galeriji Družina v Ljubljani, Mariboru, na Sveti gori …), redne prodajne razstave so tudi v italijanski Gorici in Trstu, dela pa so bila razstavljena že tudi v Sarajevu, na Dunaju in v Bruslju.

Tretji del je sporočilo dobrote. Vsako leto je izkupiček namenjen za ljudi v stiski, letos so to tujci. Pomemben je slogan kolonije, s katerim želi Škofijska karitas ozaveščati o določeni problematiki in vabi k sočutju.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh