Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začelo se je jubilejno leto sv. Klare

Objava: 19. 04. 2011 / 09:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začelo se je jubilejno leto sv. Klare

Začetek jubilejnega Klarinega leta so obeležili tudi v Sloveniji, z 18. Klarinim dnevom mladih, ki so ga v petek obhajali v Nazarjah.

Minulo soboto zvečer se je v Assisiju slovesno začelo jubilejno Klarino leto ob osemstoletnici ustanovitve Reda ubogih sester sv. Klare oz. klaris, poročajo pri Radiu Vatikan. Sv. Klara je namreč v noči pred cvetno nedeljo leta 1211, po nekaterih virih leta 1212, na skrivaj zapustila rojstno hišo in se napotila v Porcijunkolo, majhno cerkev blizu Assisija. Tu ji je Frančišek odrezal lase in tako se je Klara posvetila Gospodu ter začela evangelijsko življenje uboštva, pokore in molitve. Kmalu so se ji pridružila tudi druga dekleta in nastala je prva skupnost ubogih sester klaris.

Jubilejno Klarino leto se je začelo s procesijo izpred katedrale sv. Rufina v Assisiju, kjer je asiški škof na cvetno nedeljo pred osemsto leti Klari izročil palmovo vejo in s tem potrdil njeno odločitev. Procesija, na čelu katere so nosili relikvije Klarinih las, se je zaustavila v baziliki sv. Klare v Assisiju, kjer je svetnica pokopana, in se zaključila v Porcijunkoli. Tu je zbrane nagovoril generalni minister Reda manjših bratov in sedanji naslednik sv. Frančiška, José Rodriguez Carballo. Sv. Klaro je orisal kot 'svobodno in v Kristusa zaljubljeno ženo, ki nam kot Božja služabnica in mati brezštevilnih otrok zapušča veliko dediščino, to pa sprejemamo s hvaležnim in razpoložljivim srcem, da bi tudi mi postali zares svobodne osebe in zaljubljeni v našega Gospoda Jezusa Kristusa'.

Generalni minister je izrazil željo, da bi jubilejno leto klarisam pomagalo poglobiti zavest o lastnem poklicu in duhovno, zaročniško in mistično izkušnjo sv. Klare, da bi tako še z večjo gorečnostjo živele svojo lastno izkušnjo in bile pričevalke Očetove ljubezni do nas. Izpostavil je tudi bratsko povezanost manjših bratov in vseh članov frančiščanske družine z ubogimi sestrami, saj 'Gospod, Frančišek in Klara želijo, da se dopolnjujejmo'.

Začetek jubilejnega Klarinega leta so obeležili tudi v Sloveniji. V petek so v Nazarjah obhajali 18. Klarin dan mladih, v nedeljo popoldne pa je pri sestrah klarisah v Nazarjah maševal celjski škof Stanislav Lipovšek.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh