Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začelo se je z razpokami

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 16. 04. 2018 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2018 / 10:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začelo se je z razpokami

Začelo se je z razpokami

Blagoslovitev obnovljene cerkve v Radovljici.

Poleg obnovljene cerkve in orgel je nadškof Zore blagoslovil tudi prenovljeni tabernakelj Helene Vurnik.
Foto: I. Ž.

»Začelo se je z razpokami in te so postajale vedno večje, tako da je nazadnje grozilo, da se bodo stebri, ki podpirajo kor, zrušili. Z njimi bi se porušilo še več drugega. Ker ste razpoke opazili in vedeli, da predstavljajo nevarnost ter poskrbeli, da niso napredovale v svojem rušilnem delovanju, ampak ste storili vse potrebno, da ste cerkev na novo utrdili, se danes lahko v njej počutimo varne in kristjane,« je nedeljo, 15. aprila, dejal pri maši v obnovljeni župnijski cerkvi sv. Petra v Radovljici nadškof Stanislav Zore.



V cerkvi so se jeseni 2015 pokazale nove razpoke na stebrih, kar je pomenilo, da je ogrožena stabilnost kora in pročelnega zidu cerkve. Prvi proces je bil propadanje kamnitih stebrov, ki so podpirali kor. Ti so razpokali, ker so železni elementi, ki so držali posamezne dele skupaj, zarjaveli. Drugi proces je bil nagibanje končnega fasadnega zidu pri koru navzven. Zid se je odmikal zaradi neenakomernega posedanja temeljev. Oba procesa sta se dogajala več desetletij, vendar so bile jeseni 2015 poškodbe tako velike, da razpok ni bilo več varno samo zakrpati. Zato so pristopili k celoviti obnovi, ki bi trajno rešila problem statične stabilnosti tega dela cerkve. Na seji ŽPS so sklenili, da cerkev rešijo pred propadanjem, saj je biser gotike na Slovenskem in kulturni spomenik državnega pomena.

Obsežna obnova cerkve

Kot je dejal tajnik ŽPS Klemen Bohinc je zaradi načetih temeljev župnik in dekan Andrej Župan pred dvema letoma začel obsežno obnovo cerkve. Jeseni 2016 so statično sanirali kor in pročelje cerkve, pri tem pa odkrili zgodovinsko pomembne detajle. Cerkev so hkrati tudi na novo elektrificirali, poleti 2017 notranjost prebelili in na koru položili parket. Goršičeve orgle iz leta 1889 so povsem obnovili. V imenu radovljiških župljanov se je župniku za pogum, da se je lotil tako obsežne prenove z izrednim občutkom za stavbno dediščino se mu je posebej zahvalil. Z razstave v Narodni galeriji so vrnili povsem prenovljeni tabernakelj Helene Vurnik.

Župnijski praznik so pospremili tudi z izdajo priložnostnega zbornika, ki ga je uredil Rok Andres, avtorji člankov pa so dr. Nika Leben, Vlado Fras, Brane Košir in Simon Resman. Vsem, ki so v preteklih letih pripomogli k temeljiti obnovi Božje hiše in kulturnega spomenika državnega pomena, so podelili odličja in priznanja župnije Radovljica.


Avgust Mencinger je prejel red sv. Petra župnije Radovljica in priznanje nadškofije.

Slovesno je bilo že na predvečer praznika. Novim radovljiškim orglam v pozdrav sta na prireditvi prepevala cerkveni mešani pevski zbor župnije Šenčur Vse za Jurja in projektni zbor pod vodstvom Eve Čeh. Lani novembra so nastopili v pozdrav novim orglam v Šenčurju. Tudi tokrat sta jih spremljala pianist in organist Lovro Frelih ter saksofonistka Urša Uršič. Nastopil je tudi organist Gregor Klančič.

Več o oltarju Helene Vurnik si boste lahko prebrali v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh