Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začenjajo se Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 02. 2023 / 08:22
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2023 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začenjajo se Koroški kulturni dnevi v Ljubljani
Več dogodkov bo gostila tudi Galerija Družina. Fotografija je iz leta 2018. FOTO: Tatjana Splichal

Začenjajo se Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Danes se v Ljubljani začenjajo Koroški kulturni dnevi, ki na različnih prizoriščih prinašajo pester nabor kulturnih dejavnosti vseh zvrsti, različnih izvajalcev ter za različne starostne in poklicne skupine gledalcev in poslušalcev.

Prireditve, ki bodo potekale v Galeriji Družina, Cankarjevem domu, Mini teatru, Slovenski matici, Slovenskem centru Pen in Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, se bodo zvrstile do 18. aprila v kar desetih terminih.

Koroške kulturne dneve v Ljubljani organizirata Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in ljubljanskega Kluba koroških Slovencev (KKS). Po besedah predsednika ljubljanskega KKS Janeza Stergarja je stalno skrb za položaj Slovencev v sosednji prijateljski Avstriji ter zanimanje za živo ustvarjalnost pripadnikov manjšine mogoče izpričati prav z udeležbo na Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani, navaja STA. Prvi dan Koroških kulturnih dni v Ljubljani bo v dvorani Slovenske matice predstavitev knjige Mamin glas avtorice Helge Mračnikar ter predvajanje filma režiserke Andrine Mračnikar z naslovom Andri 1924-1944. Sledil bo še pogovor s Helgo Mračnikar, ki ga bo vodila Lidija Golc.

Jutri dogodek v Galeriji Družina

V četrtek, 23. februarja, bodo v kletni dvorani Galerije Družina predvajali dokumentarni film Rož – road movie: Po poteh štirih znamenitih Rožanov. Filmu bosta sledila pogovor ter predstavitev dela Slovenskega inštituta na Dunaju. Februarski del se bo končal v soboto, ko bo ob 11. uri v Mini teatru lutkovna predstava Krtek na besedilo Brede Varl, v izvedbi lutkovne skupine Mladi Celovčani Slovenskega kulturnega društva Celovec.

Koroške kulturne dneve v Ljubljani organizirata Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in ljubljanskega Kluba koroških Slovencev (KKS).

Koroški kulturi dnevi se bodo nadaljevali sredi marca. Tako je za 15. marec predvidena prireditev Kultura povezuje z zmagovalnim govorom dijaka Gorazda Wakouniga, glasbeno povezavo gojenke Slovenske glasbene šole Dežele Koroške Amine Blekić, predstavitvijo pesniške zbirke Martina Dovjaka z naslovom Paberkovanje po življenjskih žilah, lirike Kristine Willewaldt in natečaja Pisana promlad. Čez teden dni bo v Klubu Kazina ljubljanske Akademije za glasbo predstavitev petdelne monografije skladatelja Egija Gašperšiča z naslovom Kaj vam pa jaz povem.

Koroške kulturne dneve v Ljubljani bodo zaključili 18. aprila v Galeriji Družina.

Temu bo dan pozneje v dvorani Slovenske matice pod geslom Naša društva sledil nastop predstavnikov treh kulturno-prosvetnih društev iz vseh koroških dolin: Danijel Mešnik (SPD Zila), Marija Weber-Ogris ("Bilka", Bilčovs) in Martin Kuchling ("Lipa", Velikovec).

Prvi aprilski torek prinaša v Galeriji Družina odprtje razstave Soočanja Zorke Weiss-L., 15. aprila pa bo v Linhartovi dvorani CD koncert Koroška pesem prek meja, na katerem bo nastopil Mešani pevski zbor pod vodstvom Romana Verdela in s tamburaši iz Loč pod vodstvom Erike Wrolich.

Zadnji dogodek prav tako v Galeriji Družina

Sledijo še Butalci v izvedbi Teatra Srce Slovenskega prosvetnega društva Srce iz Dobrle vasi v režiji Vida Sodnika, ki bo na sporedu 16. aprila. Koroške kulturne dneve v Ljubljani bodo zaključili 18. aprila v Galeriji Družina. Med drugim bo izbor koroških pesmi zaigral Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, v katerih so Slavko Goričar, Milan Pavliha, Marko Lednik in Matevž Mercina.


Nalaganje
Nazaj na vrh