Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nove deželne volitve, novo protislovensko hujskaštvo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 02. 2023 / 06:42
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2023 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nove deželne volitve, novo protislovensko hujskaštvo
Protislovenska retorika se pred deželnimi volitvami na Koroškem zaostruje. VIR: SDS

Nove deželne volitve, novo protislovensko hujskaštvo

Nove deželne volitve na avstrijskem Koroškem, nov napad na slovensko narodno manjšino. Tokrat so zanj z – že izbrisano – objavo na družbenih omrežjih poskrbeli v podmladku avstrijskih Svobodnjakov (FPÖ).

Prečrtan napis »Koroška« in poudarjen slogan »Ne volimo SPÖ, ustavimo slovenizacijo Koroške«. S takšno kampanjo je svobodnjaški podmladek dan pred slovenskim kulturnim praznikom zavzel platformi Instagram in Facebook. Zraven pa pripis: »Razprava o dvojezičnih okrajnih sodiščih jasno kaže, da deželnega glavarja Petra Kaiserja in stranke SPÖ Koroška ne zanima zastopanje Korošcev, temveč nadaljnja – korak za korakom – slovenizacija naše domovine. Za nas pa so Korošci nedvomno na prvem mestu, zato pravimo, da mora Koroška ostati Koroška!«

Sporna objava podmladka Svobodnjakov. VIR: Facebook

Deželne volitve bodo 5. marca

Objava dviga prah manj kot mesec dni pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem, ki bodo v nedeljo, 5. marca. Kot poroča portal novice.at, se tudi sicer Svobodnjaki v volilnem programu za tokratne volitve jasno opredeljujejo proti razširitvi dvojezičnega sodstva na Koroškem, medtem ko koroške Slovence ocenjujejo za eno najbolje podprtih manjšin v Evropi: »Jasno odklanjamo vse dodatne zahteve slovenske narodne skupnosti. Rešitev dvojezične topografije iz leta 2011 je treba sprejeti in ne ponovno razpravljati.«


Odziv Zveze slovenskih organizacij

Seveda je zavržna objava mladih Svobodnjakov požela oster odziv in zgražanje večine javnosti. V Zvezi slovenskih organizacij na Koroškem (ZSO) z obžalovanjem ugotavljajo, da tudi v tokratnem volilnem boju Svobodnjaki, tokrat njihov koroški podmladek (FJK), hujskajo proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki je bila vselej del koroške identitete. »Takšne napade na slovenski jezik in kulturo odločno obsojamo in jim bomo vselej aktivno nasprotovali,« je v sporočilu za javnost zapisal predsednik ZSO Manuel Jug.

Slovenščina je obogatitev za deželo

»V preteklosti je bila slovenska narodna skupnost že večkrat in skorajda v vsakem volilnem boju tarča napadov, nazadnje zlasti iz vrst FPÖ. Žalostno je, da po toliko desetletjih skupnega življenja na Koroškem nekateri še vedno niso dojeli, da je slovenščina obogatitev za deželo in njeno prebivalstvo,« je poudaril Jug, ki upa, da se bodo na prihodnjih deželnozborskih volitvah potrdile in še okrepile tiste sile, ki se zavzemajo za prizadevanja slovenske narodne skupnosti in se zavedajo, da »smo lahko hvaležni, da živimo v jezikovno in kulturno tako bogati in raznoliki deželi«.


Praznujmo kulturno raznolikost in dvojezičnost!

Predsednik ZSO Manuel Jug je v izjavi še dodal: »Izrecno pa bi radi še izpostavili, da smo zelo ponosni na vse, zlasti mlajše koroške Slovenke in Slovence ter prijateljice in prijatelje naše narodne skupnosti, ki so na družbenem omrežju odprto in odločno komentirali sporni prispevek in s tem aktivno nasprotovali objavljenim trditvam podmladka svobodnjaške stranke.« Oglasila se je tudi glavna kandidatka Zelenih Olga Voglauer z zapisom: »Haček na Koroškem ne boli! Pustimo to hujskanje nad slovensko narodno skupnostjo in praznujmo kulturno raznolikost in dvojezičnost v naši deželi!«

Ovadba na policijo

Prav tako se je odzval tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) in župan Občine Globasnica Bernard Sadovnik, ki je na družbenem omrežju zapisal, da je tovrstna gonja, ki je šla prek vseh meja, za pripadnike slovenske narodne skupnosti nadvse boleča in nečloveška, saj bi si morali skupaj prizadevati za spoštljivo in mirno sožitje. O zadevi je obvestil tožilstvo v Celovcu, medtem ko je Društvo koroških slovenskih pravnikov (DKSP) zoper zapis podmladka Svobodnjakov vložilo ovadbo na policijo.


Oglasili so se tudi dijaki

Po poročanju portala novice.at je predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko izrazil zgroženost nad akcijo svobodnjaške mladine, ki »gre v isto stoletno smer Heimatdiensta ('Slovenske Koroške ni') oziroma deželnega glavarja Jörga Haiderja, ki je septembra 2006 plačal oglase z vsebino 'Koroška postane enojezična'«. Odbor Koroške dijaške zveze (KDZ) je zahteval javno opravičilo podmladka Svobodnjakov in, kar se je že zgodilo, izbris objave na družbenem omrežju.

Pozen vladni odziv

Iz Slovenije je nesprejemljivo dejanje prva obsodila evropska poslanka Romana Tomc, ki je na Twitterju zapisala: »Obsojam nedopusten in zavržen napad avstrijskih Svobodnjakov na slovensko kulturo in slovenski jezik. Tako sovraštvo nima prostora v EU.« Na uradni vladni odziv je bilo treba počakati vse do včeraj popoldne, ko je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ostro obsodilo »nedopusten izraz nestrpnosti do slovenske narode skupnosti«, pozvalo Avstrijo k takojšnjemu in ustreznemu odzivu ter k polni uresničitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe.

Neprimerna retorika na platformi, namenjeni mladim

»Ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem in kaže na zavračanje slovenskega jezika in kulture, ki je dragocen del identitete avstrijske Koroške. Slovenija pričakuje, da bodo avstrijske deželne in zvezne oblasti sprožile ustrezne postopke za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem,« so zapisali na zunanjem ministrstvu in izrazili posebno zaskrbljenost, da se je neprimerna retorika pojavila na platformi, namenjeni mladim.

Veleposlanica mora na zagovor

»Slovenija in Avstrija sta prijateljski državi, zavezani temeljnim evropskim vrednotam. Spoštovanje kulturne in jezikovne raznolikosti je bilo tudi spravno dejanje obeh predsednikov ob 100. obletnici koroškega plebiscita v Celovcu. Zato menimo, da morata obe strani narediti vse v korist sožitja in medsebojnega razumevanja ter za preseganje zgodovinskih delitev,« so še sporočili z ministrstva in napovedali, da bodo na pogovor poklicali avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer.

To ni Evropa 21. stoletja

V poslanski skupini SDS odločno obsojajo takšne napade na slovenski jezik in kulturo, saj je pozivanje k nestrpnosti, netenje sovraštva in hujskaštvo v Evropi 21. stoletja nedopustno in nesprejemljivo, hkrati pa izražajo presenečenje, da se slovenska vlada tako dolgo ni odzvala na tako grob napad. Tudi v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, osupli opazujejo dogajanje na avstrijskem Koroškem in poziv k ustavitvi »slovenizacije« Koroške najostreje obsojajo.

Opomin, kako pomembno je, da se mladi učijo o zgodovini

»Zaskrbljujoče je, da se podmladku Avstrijske svobodnjaške stranke takšna objava zdi ustrezna za nabiranje političnih točk. Ta dogodek nas, skupaj s skorajšnjo 85. obletnico priključitve Avstrije Tretjemu rajhu, opominja, kako pomembno je, da se zlasti mladi učimo o zgodovini in prek muzejev in pričevanj soočamo z zgodovinskimi dogodki, ki jih nismo doživeli na lastni koži. Le tako lahko preprečimo, da bi se grozote iz zgodovine ponovile,« je zapisala predsednica MSi Katja Berk Bevc.

Kupi v trgovini

Slovenski pozdrav s Koroške
Monografije
39,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh