Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek del za nadgradnjo vozlišča Pragersko

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 08. 2021 / 08:36
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2021 / 14:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek del za nadgradnjo vozlišča Pragersko
Železniška postaja Pragersko. FOTO: DRSI

Začetek del za nadgradnjo vozlišča Pragersko

Gradbeno dovoljenje za nadgradnjo vozlišča Pragersko je z današnjim dnem postalo pravnomočno, kar pomeni, da se začenja izvedba glavnih gradbenih del. Simboličnega začetka del se je udeležil tudi minister Jernej Vrtovec.

V juniju je izvajalec začel s pripravljalnimi deli na terenu, ki so obsegala pripravo gradbišča, izvedbo dostopnih poti in pripravljalnih del za prestavitev plinovoda. Trenutno pa potekajo rušitve objektov, pripravljalna dela na dostopnih poteh, prestavitvi plinovoda in tirih ter tirnih napravah, pravijo na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo.

Prenova železniške postaje

V okviru nadgradnje vozlišča Pragersko bodo prenovili železniško postajo Pragersko, ki bo dobila sodobnejšo podobo. Nadgradili bodo peron z nadstrešnicami, zgradili nov podhod z dvigali, obnovili postajno poslopje in uredili parkirišči. »Na območju postaje bosta postavljena tudi dobra 2 kilometra protihrupnih ograj. Nadgrajenih bo tudi 18 kilometrov tirov, zamenjanih 30 kretnic, nadgrajene bodo vozna mreža in signalnovarnostne naprave,« pravijo na DRSI.

Zaprta Ptujska cesta

Prav tako bodo zgradili nov cestni podvoz pod železniško progo, ki bo nadomestil sedanji nivojski prehod, s čimer bodo omogočili povečano pretočnost prometa in izboljšali varnost v cestnem in železniškem prometu. »V času gradnje podvoza, predvidoma od novembra 2021 do začetka leta 2023, bo za ves promet zaprta Ptujska cesta na območju železniške postaje Pragersko. Obvoz bo mogoč po vzporednih cestah. Za pešce in kolesarje bo na območju železniške postaje urejen začasni prehod,« sporočajo z DRSI.

Za izvedbo gradbenih del je podpisana pogodba z izvajalcema Riko d. o. o. in RZD International LLC v vrednosti 63,2 milijona evrov. Pogodbeni rok za dokončanje del je 25 mesecev od dneva uvedbe v delo. Ocenjena vrednost celotne investicije znaša 88,9 milijona evrov. (DRSI)

Nadgradnjo vozlišča Pragersko bo v višini 40 milijonov evrov sofinancirala Evropska unija iz Sklada za regionalni razvoj.


Nalaganje
Nazaj na vrh