Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek izplačil energetskega dodatka

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 02. 11. 2022 / 10:20
Oznake: Slovenija, Ukrepi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2022 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek izplačil energetskega dodatka
FOTO: Tatjana Splichal

Začetek izplačil energetskega dodatka

Danes bo velika večina prejemnikov denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka prejela energetski dodatek, ki ga bo država izplačala v različnih višinah. Gre za ukrep za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki naj bi zajela približno 60 tisoč ljudi.

Energetski dodatek za samsko osebo znaša 200 evrov, za enostarševske družine 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Dvostarševski družini bo pripadel znesek v višini 314 evrov, pri čemer bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, je dodatek 314 evrov.

Kaj, če niste prejemnik socialne pomoči ali varstvenega dodatka? 

Če samska oseba ali družina ni prejemnica denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka zaradi lastništva premoženja, lahko vse do 28. februarja 2023 pri pristojnem centru za socialno delo vloži vlogo za enega od teh socialnih transferjev, saj se pri ugotavljanju gmotnega položaja premoženje (razen prihrankov in vrednostnih papirjev) ne bo upoštevalo.

Invalidom dodatek izplačan na različne datume

V tem obdobju tudi ne bo veljala omejitev dedovanja po 54.a členu zakona o socialno varstvenih prejemkih, spominja STA. Na podlagi upravičenosti do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka bo samska oseba ali družina posledično upravičena tudi do energetskega dodatka.

Energetski dodatek za dohodkovno najšibkejše kategorije invalidov v višini 200 evrov bo medtem izplačan na različne datume, odvisno od zakonske podlage, po kateri je določena invalidnost.

Spletni kalkulator

Na spletni strani je oktobra zaživel gov.si spletni kalkulator za izračun energetskega dodatka, ki pa pride v poštev le za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ne pa tudi za tiste, ki morda izpolnjujejo pogoje, a niso prejemniki socialnih transferjev. Na ministrstvu za delo ne vedo, koliko bi bilo lahko takšnih upravičencev.

Skupno število prejemnikov denarne socialne pomoči in varstvenega dodatke je dobrih 71 tisoč.


Nalaganje
Nazaj na vrh