Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spletni kalkulator: kdo je upravičen do energetskega dodatka in v kolikšnem znesku?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 10. 2022 / 12:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2022 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spletni kalkulator: kdo je upravičen do energetskega dodatka in v kolikšnem znesku?
Ogrevanje bo to zimo za marsikatero gospodinjstvo (pre)težek finančni zalogaj. FOTO: Tatjana Splichal

Spletni kalkulator: kdo je upravičen do energetskega dodatka in v kolikšnem znesku?

Od danes lahko državljanke in državljani s pomočjo spletnega kalkulatorja preverijo, ali so upravičeni do energetskega dodatka za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka in v kakšnem znesku.

Energetski dodatek kot ukrep za preprečitev, da bi draginja poglobila stisko najranljivejših skupin prebivalcev, se bo dodeljeval med 1. novembrom 2022 in 31. marcem 2023, upravičenost do njega pa bo pokazal informativni izračun oziroma spletni kalkulator, ki je na voljo TUKAJ. Za izračun zneska je treba v kalkulatorju označiti število družinskih članov, ki so/bodo upoštevani pri odločbi za denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek. Do izplačila energetskega dodatka je upravičen le prejemnik socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

Zneski energetskega dodatka

V Zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najranljivejše skupine prebivalstva, ki ga je sprejel državni zbor, so določeni zneski izplačila energetskega dodatka za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, in sicer:

  • 200 € za samske osebe,
  • 200 € za enostarševske družine, povečanega za 118 € za vsakega otroka ali za 59 €, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo,
  • 314 € za dvostarševske družine, povečanega za 118 € za vsakega otroka ali za 59 €, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo,
  • 314 € za pare brez otroke.

Enkratno izplačilo

Upravičencu se energetski dodatek izplača le enkrat, ugotavljanje izpolnjevanja pogojev na podlagi veljave odločbe za denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek pa se izvaja v daljšem časovnem obdobju od 1. avgusta letos do 31. marca 2023. Dodatek bo prejelo kakih 71.000 posameznikov in družin, finančne posledice pa so ocenjene na približno 18,4 milijona evrov.

Če samska oseba ali družina ni prejemnica denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka zaradi lastništva premoženja, lahko med 1. oktobrom letos in 28. februarjem 2023 pri pristojnem CSD vloži vlogo za denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek, saj se pri ugotavljanju materialnega položaja premoženje ne upošteva. Na podlagi upravičenosti do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka je samska oseba ali družina posledično lahko upravičena tudi do energetskega dodatka.

Energetski dodatek za invalide

Do energetskega dodatka za dohodkovno najšibkejše kategorije invalidov v višini 200 € pa je upravičenih okrog 13.5000 oseb, finančne posledice pa so ocenjene na približno 2,7 milijona evrov. 

Do energetskega dodatka so upravičeni:

  • upravičenci do nadomestila za invalidnost,
  • upravičenci s pravnomočno odločbo o nezaposljivosti zaradi invalidnosti, ki so upravičeni do denarne pomoči ali varstvenega dodatka po zakonu, ki ureja socialnovarstvene prejemke,
  • upravičenci, vključeni v proces zaposlitvene rehabilitacije, ki prejemajo prejemke iz naslova zaposlitvene rehabilitacije in so upravičeni do denarne socialne pomoči,
  • upravičenci po Zakonu o vojnih invalidih, ki prejemajo družinski dodatek kot edini prejemek,
  • invalidi I. kategorije, ki nimajo pravice do invalidske pokojnine.
Nalaganje
Nazaj na vrh