Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podpora energetskemu dodatku, ki bo izplačan do konca marca 2023

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 31. 08. 2022 / 16:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podpora energetskemu dodatku, ki bo izplačan do konca marca 2023
FOTO: Tatjana Splichal

Podpora energetskemu dodatku, ki bo izplačan do konca marca 2023

Slovenski poslanci so z 59 glasovi za in nobenim proti sprejeli zakon, po katerem bodo socialno najranljivejša gospodinjstva prejela enkratni energetski dodatek. Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva bo dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka za samsko osebo znašal 200 evrov.

V opozicijskih SDS in NSi so medtem kritični, saj bi moral energetski dodatek po njihovem mnenju zajeti širši krog upravičencev.

Dodatek višji z vsakim družinskim članom

Dodatek bo družine z enim staršem bo znašal 200 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo, za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo prav tako 200 evrov.

Ukrep predstavlja hitro in osnovno pomoč

Kot je dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan, gre za hitro in osnovno pomoč gospodinjstvom z nizkimi dohodki in poudaril, da je predlog treba razumeti v povezavi z ostalimi vladnimi ukrepi za pomoč vsemu prebivalstvu.

Enkraten dodatek izplačan do marca 2023

Po Juvanovih besedah denarno socialno pomoč in varstveni dodatek prejema okoli 63.000 gospodinjstev, v katerih živi okoli 103.000 ljudi, do dodatka pa bo upravičenih še okoli 13.500 invalidov, navaja STA. Dodatek bo izplačan enkrat, in sicer tistim, ki bodo pogoje izpolnjevali kadarkoli v obdobju od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023.

V SDS za širši nabor upravičencev 

V SDS so med razpravo predlagali, da se med upravičence uvrsti upokojence, ki imajo pokojnino nižjo od izračunanega praga tveganja revščine, ki je po navedbah SDS v letu 2021 znašal 771 evrov, ter tudi zaposlene z minimalno in povprečno plačo, prejemnike denarnega nadomestila za brezposelnost, kmete in študente ter tudi druge kategorije invalidov.

Poslanka SDS Karmen Furman je povedala: »Spregledani so bili upokojenci, ki z zajamčeno pokojnino za polno delovno dobo danes živijo pod pragom revščine, po mnenju vlade pa si energetskega dodatka ne zaslužijo niti delavci z minimalno plačo. Po podatkih 46 tisoč zaposlenih danes živi pod pragom revščine.«

NSi: »Pozabili ste na številne druge ljudi«

V NSi menijo, da je prav, da pomoč dobijo najranljivejši, »pozabili pa ste na številne druge ljudi. Dodatek bodo dobile zdrave in za delo sposobno osebe, ki prejemajo denarno socialno pomoč, ne pa tudi otroci s posebnimi potrebami. Njihov poslanec Aleksander Reberšek je tako dejal, da je v predlogu spregledan srednji sloj, ki je davčno najbolj obremenjen, in zlasti revni zaposleni, pa tudi invalidi in starši otrok s posebnimi potrebami.

Sprejem še dveh zakonov

Državni zbor je sicer danes z 80 glasovi za in nobenim proti sprejel še zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Prav tako so poslanci soglasno z 80 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Z njo bodo gasilske in ostale nevladne organizacije s področja zaščite, varovanja in pomoči dodatno financirane po urah, ki jih njihovi pripadniki porabijo ob aktiviranju državnega načrta.


Nalaganje
Nazaj na vrh