Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek predčasnega glasovanja pred drugim krogom županskih volitev

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 11. 2022 / 08:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2022 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek predčasnega glasovanja pred drugim krogom županskih volitev
FOTO: Tatjana Splichal

Začetek predčasnega glasovanja pred drugim krogom županskih volitev

V nedeljo, 4. decembra, bodo v 47 slovenskih občinah volivke in volivci spet odšli na volišča, saj bo potekal drugi krog županskih volitev. Predčasno glasovanje pa se začenja že danes.

Državna volilna komisija je občinskim volilnim komisijam priporočila, da kot dan predčasnega glasovanja določijo sredo, torek in četrtek pa glede na krajevni običaj oziroma potrebe.

Znanih že 165 županov in županj

Slovenija ima 212 občin. 165 med njimi jih je že 20. novembra dobilo župana ali županjo. V 47 občinah, kjer nihče od kandidatov ni prejel večinske podpore, pa bodo morali volivke in volivce spet na volišče, med drugim v šestih mestnih občinah, Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici, Murski Soboti in Krškem.

Volišča odprta med 7. in 19. uro

Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo mogli na volišče, bodo lahko svoj glas oddali v torek, sredo ali četrtek, v manjših občinah pa to možno le na enega od teh dni. V dneh, ki so jih za predčasno glasovanje določile občinske volilne komisije, bodo volišča odprta med 7. in 19. uro.

Želite glasovati na domu?

Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, morajo občinski volilni komisiji sporočiti, da želijo glasovati pred volilni odborom na svojem domu. Rok za oddajo prijave se bo iztekel v sredo. Na domu lahko glasujejo tudi volivci, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom. Obvestilu pa morajo priložiti ustrezno dokazilo.

Na volišča manj kot polovica volivcev, le 14 odstotkov županj

V prvem krogu lokalnih volitev je glas za županske kandidate oddalo 798.835 volivk in volivce, pri čemer jih je bilo 15.374 neveljavnih. Volilna udeležba je bila 47,63-odstotna. Med skupno 165 izvoljenimi župani in županjami jih je le 23 (14 odstotkov) žensk.


Nalaganje
Nazaj na vrh