Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začutite veselo oznanilo z glasbo

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 12. 2019 / 11:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2019 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začutite veselo oznanilo z glasbo

Začutite veselo oznanilo z glasbo

Na poti v vašo potni nabiralnik je novi Cerkveni glasbenik.
Na poti v vašo potni nabiralnik je novi Cerkveni glasbenik.

»V času pred božičem, pa tudi v prazničnih dneh do začetka novega koledarskega leta, se v naših cerkvah zvrstijo številni koncerti. Včasih se zdi, da želi v tem času v cerkvi koncert prirediti prav vsak, ki meni, da ima kaj pokazati. Pogosto se tudi čudimo, kako da že sredi adventa v cerkvi zazvenijo pesmi, ki jih kristjani pri bogoslužju pričnemo peti šele na božič,« piše Matej Podstenšek v uvodu. »Hitro se oglasijo tisti, ki pravijo, da cerkev ni koncertna dvorana, ponekod pa kratko malo v celoti odpovejo gostoljubje vsemu, kar ni neposredno povezano z bogoslužjem in župnijsko pastoralo. A to ni prav. V času, ko si Cerkev na vse načine prizadeva, da bi s svojim veselim oznanilom nagovorila sodobnega človeka, bi se bilo nespametno odpovedati možnosti, da nam pri tem pomaga prav glasba. Skozi zgodovino je že večkrat dokazala, da ji to prav dobro uspeva.«

V Cerkvenem glasbeniku boste našli Klemenčičevo Ko pride majnik čez ravni, ki jo lahko brez zadržkov uvrstimo med antologijske skladbe za ženske zbore, ki si zasluži izvedbo tako pri bogoslužju kot na koncertnem odru (spreten pianist lahko spremljavo učinkovito izvede tudi na klavirju), saj bo le z izvedbami postala del narodove glasbene zavesti.

Poleg običajnih poročil o dogajanju na področju cerkvene glasbe ter o novih notnih in knjižnih izdajah si lahko na naslednjih straneh preberete pomenljiv pogovor z Albino Krek iz Železnikov, ki v tamkajšnji župniji neutrudno skrbi za občestveno petje, objavljamo pa tudi nekaj nasvetov Damijana Močnika za primerno uporabo božičnih pesmi po koncu božičnega časa.

»Če vam tudi glasba pomaga, da lažje in bolj globoko začutite veselo oznanilo, verjamem, da bo Cerkveni glasbenik tudi v novem letu še naprej reden gost v vaših poštnih nabiralnikih. Snovalci revije se bomo še naprej trudili, da bo ta 'gost' zanimiv, poučen in uporaben,« vabi v naslednje leto urednik revije.

Celotno uredništvo pa vsem bralkam in bralcem revije Cerkveni glasbenik želi blagoslovljene in radostnega petja polne božične praznike ter veliko sreče, zadovoljstva in lepe glasbe v letu 2020!

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh