Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zacvetele prve japonske češnje v ljubljanskem botaničnem vrtu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 16. 03. 2023 / 12:04
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2023 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zacvetele prve japonske češnje v ljubljanskem botaničnem vrtu
Razcvetela japonska češnja v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti. FOTO: FB Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Zacvetele prve japonske češnje v ljubljanskem botaničnem vrtu

Februarja 1999, torej pred 24 leti, so v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani v dar prejeli japonske češnje, darilo države Japonske Sloveniji, ki ga je podarilo združenje ljubiteljev cvetočih češenj. Včeraj se je prva izmed njih, najzgodnejša med njimi, vrsta Prunus campanulata, razcvetela.

Kot so pojasnili v botaničnem vrtu, so nekaj češenj posadili v vrtu na Ižanski cesti, večji del pa je šel na Večno pot v Biološko središče pred vhodno stavbo v novi botanični vrt. Češnje so posadili ob obisku japonske princese Sayako oktobra 2000.

Slovenija je dobila v dar sedem različnih vrst in sort. »Češnje izvirajo iz drevesnice Saitami v bližini Tokija. Slovesna predaja češenj je bila tretjega februarja leta 1999 v spodnjem domu japonskega parlamenta. Predsednik spodnjega doma japonskega parlamenta Soičiro Ito je predstavniku slovenskega parlamenta, že pokojnemu poslancu Bogomirju Špiletiču, na svečani slovesnosti češnje podaril v znak prijateljstva med državama,« so še spomnili v ljubljanskem botaničnem vrtu.



Kupi v trgovini

Risalni blok A3, 20 listni Sadje limeta
4,20€
Nalaganje
Nazaj na vrh