Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadnji dan za zahtevo glasovanja po pošti

Za vas piše:
A. R.
Objava: 18. 04. 2022 / 07:19
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.04.2022 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zadnji dan za zahtevo glasovanja po pošti
V nedeljo bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izbere novo sestavo DZ. FOTO: Ana Rupar

Zadnji dan za zahtevo glasovanja po pošti

Volivci, ki so bili nepredvideno sprejeti v bolnišnico, v socialnovarstveni zavod ali pa jim je bila odvzeta prostost, lahko še danes zahtevajo glasovanje po pošti. Prav tako se lahko za glasovanje po pošti prijavijo volivci, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom.

Rok za prijavo za glasovanje po pošti iz Slovenije se je sicer iztekel minuli teden, dodatno pa se lahko za takšno obliko glasovanja prijavijo volivci, ki so bili v tem času nepredvideno sprejeti v bolnišnico ali institucionalno varstvo oziroma jim je bila odvzeta prostost in so v zaporu ali priporu. To velja tudi za volivce, ki so v tem času prejeli odločbo o invalidnosti.

Vlogo za glasovanje po pošti je mogoče oddati kljub destvu, da je danes dela prosti dan. Vlogo je namreč mogoče oddati prek portala e.Uprava, ki omogoča oddajo z e-identiteto ter brez e-identitete.

Kako je z glasovanjem na domu

Prav tako se lahko za glasovanje po pošti prijavijo volivci, ki so se zaradi okužbe z novim koronavirusom znašli v izolaciji. Ti bodo lahko glasovali tudi na domu, za takšno obliko glasovanja pa se morajo prijaviti do srede. Za glasovanje na domu se lahko prijavijo tudi tisti, ki se zaradi bolezni v nedeljo ne bodo mogli zglasiti na volišču.

Ti volivci bodo morali priložiti potrdilo oz. obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak zgolj dokazilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji (npr. sms-sporočilo ali potrdilo zVem).

Če se okužite po 20. aprilu ...

Za tiste, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu, pa glasovanje na volitvah v DZ ne bo mogoče, saj po pojasnilih Državne volilne komisije (DVK) zakonodaja tega ne omogoča.

Poleg tega se v sredo izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti DVK.

Predčasno glasovanje že jutri

Volivke in volivci, ki se ne bodo mogli udeležiti volitev v nedeljo, lahko že jutri oddajo svoj glas. Predčasno glasovanje bo namreč potekalo jutri, 19. aprila, v sredo, 20. in v četrtek, 21. aprila med 7. in 19. uro. Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljeno na spletni strani DVK

Za predčasno glasovanje ni potrebna predhodna najava. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim se lahko identificira (npr. osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje).

1,7 milijona volivnih upravičencev

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk.

Nalaganje
Nazaj na vrh