Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadrega ob Ciril-Metodovem slavju s patriarhom Bartolomejem

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 05. 2013 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zadrega ob Ciril-Metodovem slavju s patriarhom Bartolomejem

Slovesno bogoslužje z ekumenskim patriarhom v Mikulčicah pred praznimi cerkvenimi klopmi; verniki naj bi protestirali zaradi odstopa metropolita Krištofa.

Na vrhuncu slovesnosti pravoslavne Cerkve ob jubileju prihoda slovanskih apostolov Cirila in Metoda na Velikomoravsko pred 1.150 leti je prišlo do neprijetne zadrege: kot so poročali na spletnem portalu www.pravoslavnacirkev.cz, so se slovesnega bogoslužja minulo soboto v Mikulčicah, ki ga je obhajal carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I., sicer udeležili vladni predstavniki iz Prage in Brna ter številni častni gostje, ob njih pa le nekaj deset pravoslavnih vernikov. S tem so izkazali svojo solidarnost z metropolitom pravoslavne Cerkve na Češkem in Slovaškem, Krištofom, ki naj bi bil pod pritiskom primoran odstopiti s svojega položaja.

Dosedanji praški nadškof in metropolit Krištof se je 12. aprila letos odpovedal svojemu položaju, potem ko so mu očitali, da je oče najmanj desetih otrok. Krištof je priznal očetovstvo dveh otrok, ki pa naj bi bila spočeta še preden je dal zaobljubo čistosti kot pravoslavni redovnik. Izrazil je tudi pripravljenost za analizo DNK. Teden dni po njegovem odstopu je ženska, ki je obtožbo sprožila, priznala, da jo je k temu nagovoril trenutni začasni cerkveni poglavar Simeon.

Že nekaj dni pred tem je afera glede metropolita Krištofa zasenčila obisk patriarha Bartolomeja v Brnu. Predstavniki državljanske pobude so častnemu poglavarju vesoljnega pravoslavja izročili tri tisoč podpisov, s katerimi zahtevajo vrnitev metropolita Krištofa na njegov nekdanji položaj. Patriarh je peticijo sprejel in se na kratko pogovoril z njenimi pobudniki.

Po besedah udeležencev slovesnega bogoslužja v Mikulčicah pa so na omenjenem spletnem portalu pretiravali. Po njihovih besedah se je obreda udeležilo 'zadovoljivo število vernikov', mnogi pa naj bi svojo udeležbo odpovedali zaradi izredno slabih vremenskih razmer.

Patriarh Bartolomej I. je iz Mikulčic, ki ležijo na tromeji med Češko, Avstrijo in Slovaško, odpotoval še na tridnevni obisk na Slovaško, kjer prav tako obhajajo visoki jubilej prihoda slovanskih apostolov na tamkajšnje ozemlje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh