Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zadrega«: teološka fakulteta podeljuje častni doktorat Greti Thunberg

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 03. 2023 / 15:50
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2023 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Zadrega«: teološka fakulteta podeljuje častni doktorat Greti Thunberg
Greta Thunberg nagovarja udeležence okoljskega shoda v kanadskem Montrealu septembra 2019. FOTO: Wikipedia

»Zadrega«: teološka fakulteta podeljuje častni doktorat Greti Thunberg

Teološka fakulteta Univerze v Helsinkih Greti Thunberg podeljuje častni doktorat, kar mlado okoljsko aktivistko na nek način »razgalja« in jo spravlja v »precejšnjo zadrego«, meni avstralska komentatorka in sodelavka medijske hiše Sky News Daisy Cousens.

Cousensova je na avstralski televiziji komentirala današnjo vest, da namerava teološka fakulteta Univerze v Helsinkih 20-letno švedsko okoljsko aktivistko počastiti za njeno »brezkompromisno in dosledno prizadevanje za varstvo okolja«. »Že dolgo ugibamo, da je globalno segrevanje nekakšna nova religija, ki je nadomestila kakršno koli teologijo,« je Cousensova dejala v pogovoru s televizijskim voditeljem Andrewom Boltom: »Zdi se mi, da je to za Greto malce razgaljujoče in zagatno.«

Mlada okoljska aktivistka je spodbudila nastanek mednarodnega gibanja »Petki za prihodnost«. FOTO: Wikipedia

Cousensova je pojasnila, da si je ogledala seznam skupno okoli tridesetih novoimenovanih častnih doktorantov omenjene univerze, »zelo uglednih ljudi s kvalifikacijami, kot so zaslužni škof Evangeličanske luteranske cerkve v Jordaniji in Sveti deželi, sourednik Centra za politični forum v Cambridgeu – skratka, dolga vrsta kvalifikacij, potem pa piše samo Greta Thunberg - aktivistka in nič drugega.«

Izziv globalni družbi

Teološka fakulteta Univerze v Helsinkih je na svoji spletni strani v utemeljitvi za svojo odločitev zapisala, kako so dejanja Thunbergove »vse nas izzvala, da spremenimo svoje vsakdanje življenje kot člani skupnosti in družbe, predvsem pa kot ljudje«.

Thunbergova je že leta 2019 prejela častni doktorat belgijske univerze v Monsu.

Greta Thunbergova se je jeseni 2018 s plakatom usedla pred švedski parlament in »stavkala« za večjo zaščito podnebja. To je kmalu spodbudilo nastanek mednarodnega gibanja »Petki za prihodnost« in mladi Švedinji prineslo mednarodno prepoznavnost. Podelitev častnega doktorata je predvidena 9. junija. Thunbergova je sicer že leta 2019 prejela častni doktorat belgijske univerze v Monsu.

Nalaganje
Nazaj na vrh