Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeška letna rezidenca Castel Gandolfo odslej »okoljska univerza«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 02. 2023 / 09:55
Oznake: Cerkev, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2023 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeška letna rezidenca Castel Gandolfo odslej »okoljska univerza«
Papeška rezidenca v Castel Gandolfu je že od leta 2016 odprta za obiskovalce. FOTO: Vatican Media

Papeška letna rezidenca Castel Gandolfo odslej »okoljska univerza«

Nekdanja letna papeška rezidenca v Castel Gandolfu spreminja svojo namembnost: odslej bo tam središče »Borgo Laudato Si'«, namenjeno ekološkemu izobraževanju in kmetijstvu.

Papež Frančišek je v ta namen imenoval izvršnega direktorja novega ekološkega središča. Kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, bo to nalogo za obdobje štirih let prevzel Paolo Nicolini. Nicolini je bil doslej namestnik vodje Vatikanskih muzejev.

Že v začetku februarja so iz Vatikana sporočili, da bodo nekdanjo letno papeško rezidenco nad Albanskim jezerom na papeževo željo preuredili v središče za ekološko izobraževanje in kmetijstvo. Kompleks, velik 55 hektarjev, so papeži uporabljali kot letno rezidenco od začetka 17. stoletja. Frančišek je leta 2016 del kompleksa odprl za obiskovalce kot muzej. V Castel Gandolfu so na ogled dve palači, obsežni okrasni vrtovi, parki ter kmetijska zemljišča in stavbe.

Papeška rezidenca nad Albanskim jezerom. FOTO: Vatican Media

Udejanjanje papeške okrožnice v praksi

Novo središče za ekološko izobraževanje in kmetijstvo se imenuje »Laudato Si'«, po okoljski okrožnici papeža Frančiška iz leta 2015 Hvaljen, moj Gospod. Izvirni naslov se nanaša na verze »Laudato si, mi' signore« (Bodi hvaljen, moj Gospod) iz Sončne pesmi sv. Frančiška Asiškega. Znamenito besedilo iz 13. stoletja hvali Boga zaradi lepote Njegovega stvarstva.

Papež Frančišek je želel z novim prostorom za usposabljanje in ozaveščanje konkretno prispevati k razvoju okoljske vzgoje.

Papež Frančišek je želel z novim prostorom za usposabljanje in ozaveščanje »konkretno prispevati k razvoju okoljske vzgoje«, je zapisano v spremnem dokumentu vatikanske vlade. Vrtovi vile Barberini in papeških vil bodo tako odslej na voljo vsem ljudem dobre volje kot izobraževalno središče za trajnostno in celostno ekologijo.

Castel Gandolfo je priljubljen cilj obiskovalcev. FOTO: Vatican Media

Dejavnosti in pobude, načrtovane za prihodnje mesece, naj bi zdaj združevale izobraževanje na področjih celostne ekologije, krožnega in generativnega gospodarstva ter ekološke trajnosti. Na ta način naj bi »Borgo Laudato si'«, poimenovan po papeževi okrožnici, konkretno pokazal uporabnost v njej opisanih načel.

Kupi v trgovini

149 - Hvaljen, moj Gospod (tv)
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh