Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaharija

Objava: 06. 09. 2004 / 11:35
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaharija

Zaharija

Zaharija, Zaho, Zahi, ...

Atributi: Sedmerokraki svečnik

Bil je duhovnik iz Levijevega rodu, ko ga je Bog dvajset let starega že poklical za preroka. Živel je v babilonski sužnosti in se je pridružil Judom, ki so se vrnili v domovino. Leta 587 pred Kristusom je babilonski kralj Nabuhodonozor porušil jeruzalemski tempelj in mesto, Jude pa odpeljal v pregnanstvo. Perzijski kralj Cir pa jim je dovolil vrnitev. Judom se v Babiloniji ni preveč hudo godilo, zato se jih je le kakih 50.000 odzvalo razglasu.

Ko so prišli v domovino, so Judje našli ruševine in neobdelano divjino. Začeli so zidati tempelj. Pri tem delu so jih zelo ovirali Samarijani, mešanci iz Izraelcev in poganskih Asircev, tako da so Judje zidali z mečem v roki. Tudi vnema za novo božjo hišo je kopnela; vsak je rajši skrbel za svojo. V tem težavnem času sta malodušno ljudstvo tolažila in spodbujala preroka Agej in Zaharija. Dosegla sta, da so Judje leta 516 tempelj dozidali. Ko so starčki gledali obrise novega templja in videli, da ne bo tako velik in ne tako sijajen, kakor je bil stari Salomonov tempelj, so jokali.

Preroka sta jih tolažila, da bo novi tempelj, čeprav manjši in ne tako veličasten, imenitnejši, ker bo vanj stopil Mesija- Odrešenik. Zaharija je s preroškim duhom gledal daleč v prihodnost. Videl je, kako bodo Judje ob prihodu tega Mesija večinoma ostali neverni in ga bodo celo umorili; kako jih bo za to zadela še vse hujša kazen, kakor je bila babilonska sužnost: raztepeni bodo med vse narode, ob koncu časov pa se bodo kot narod celotno spreobrnili k svojemu Kralju, ki so ga bili njihovi očetje zavrgli. »In Gospod bo kralj čez vso zemljo; tisti dan bo en sam Gospod in njegovo ime bo le eno.«

»Tako govori Gospod nad vojskami: Glej, mož, ki mu je ime Mladika! Kjer bo on, bo brstelo, in on bo zidal tempelj Gospodov. Da, on bo sezidal svetišče Gospodovo. Prejel bo čast in bo sedel kot vladar na svojem prestolu; tudi duhovnik bo na svojem prestolu in med njima je sklenjen mir« (Zah 6,12 s1.).

Goduje 6. septembra.

Nazaj na vrh