Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahod obsoja rusko priznanje ukrajinskih separatističnih regij

Za vas piše:
A. R.
Objava: 22. 02. 2022 / 07:17
Oznake: Nemiri, Svet, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2022 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahod obsoja rusko priznanje ukrajinskih separatističnih regij
Rusko odločitev na Zahodu označili za kršenje mednarodnega prava. FOTO: Vatican Media

Zahod obsoja rusko priznanje ukrajinskih separatističnih regij

Večina članic Varnostnega sveta ZN je na sinočnji izredni seji obsodila rusko priznanje separatističnih ukrajinskih pokrajin Lugansk in Doneck. Odzval se je tudi slovenski premier Janez Janša.

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin sinoči priznal ljudski republiki Lugansk in Doneck, je o tem že razpravljal Varnostni svet Združenih narodov. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je rusko potezo označil za kršitev Ustanovne listine ZN. Člani varnostnega sveta pa so ocenili, da je tveganje velikega spopada resno in ga je treba preprečiti, poroča STA.

Putin je sinoči po govoru o razmerah na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je prenašala ruska državna televizija, podpisal odlok o priznanju ukrajinskih separatističnih regij. Ob tem je odredil tudi napotitev vojske v separatistični regiji »za zagotovitev miru« in ruskemu zunanjemu ministrstvu naložil vzpostavitev diplomatskih odnosov z obema regijama, ki sta mednarodnopravno del Ukrajine.

Ruski veleposlanik Zahod obtožil, da spodbuja ukrajinsko agresijo

ZN obžalujejo rusko odločitev o napotitvi vojaških enot na vzhod Ukrajine in izražajo globoko zaskrbljenost nad poročili o civilnih žrtvah, napadih na civilno infrastrukturo in okrepitvijo bombardiranja.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija, ki je seji predsedoval, pa je medtem trdil, da je Ukrajina tista, ki napada Rusijo. Rusija ne bo dovolila prelivanja krvi v Donbasu, zato je Putin tja poslal mirovne sile. Zahodne države je obtožil, da spodbujajo ukrajinsko agresijo.

V utemeljevanju potez Moskve je ruski veleposlanik ostal sam, ruske odločitve namreč ni podprla niti Kitajska

Janša: Slovenija obsoja nezakonito dejanje

Obsodbam ruskega priznanja neodvisnosti ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk se je pridružil tudi slovenski premier Janez Janša. 

»Rusko priznanje dveh separatističnih ozemelj v Ukrajini je očitno kršenje mednarodnega prava ter dogovorov iz Budimpešte in Minska. Slovenija obsoja to nezakonito dejanje. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivo polnopravnega članstva,« je zapisal na Twitterju.

Iz OVSE poziv Moskvi k preklicu odločitve

Rusko potezo je ostro obsodila tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), da gre za kršenje mednarodnega prava, so v skupni izjavi zapisali generalna sekretarka Ovseja Helga Schmid, predsedujoči Ovseju, poljski zunanji minister Zbigniew Rau, in generalni sekretar parlamentarne skupščine Ovseja Roberto Montella. Rusijo so pozvali, naj prekliče svojo odločitev.

EU in ZDA uvajata sankcije

Francosko predsedstvo Svetu EU medtem že pripravlja nabor sankcij, ki naj bi jih sprejela EU. Stalni predstavniki članic EU naj bi se sestali danes ob 9.30, je tvitnilo francosko predsedstvo.

Neimenovani predstavnik iz Elizejske palače je ob tem opozoril, da v vmesnem času ni mogoče izključiti dodatnih ruskih vojaških akcij, a da ima EU že pripravljen nabor ruskih entitet in posameznikov za »uravnotežen odziv« na Putinovo odločitev.

Ameriški predsednik Joe Biden je že sinoči uvedel sankcije proti vsem, ki bodo tam opravljali kakršnekoli transakcije. Še danes pa bodo ZDA uvedle tudi sankcije proti Moskvi.

Moskva je danes sporočila, da je ruski zunanji minister Sergej Lavrov še vedno pripravljen na pogovore z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Srečanje v Ženevi je bilo napovedano za četrtek.

Scholz ustavil projekt Severni tok 2

Nemški kancler Olaf Scholz je danes sporočil, da Nemčija začasno ustavlja projekt plinovoda Severni tok 2, ki pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo. Septembra lani so ga dokončali, vendar je še brez obratovalnega dovoljenja, ker ga zaradi pravnih razlogov blokira nemški regulator na področju energetike BNetzA.

Nalaganje
Nazaj na vrh