Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahteva po spoštljivem tonu v politiki in medijih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 05. 2016 / 11:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zahteva po spoštljivem tonu v politiki in medijih

Papeževa poslanica ob medijski nedelji 2016.

Papež Frančišek je izrazil zahtevo po spoštljivem tonu medsebojnega sporazumevanja in poročanja v politiki in medijih. Pristojni bi morali biti nenehno pozorni »na svoje izjave glede drugače mislečih in drugače delujočih, pa tudi glede tistih, ki so storili kakršno koli napako«, je sveti oče zapisal v poslanici ob svetovnem dnevu sredstev družbenega obveščanja oz. medijski nedelji, ki jo obhajamo 8. maja.



»Vse prehitro se vdamo skušnjavi, da bi takšne položaje zlorabili, na ta način pa prilivamo olje na ogenj nezaupanja, strahu in sovraštva«, je zapisal Frančišek. Namesto tega bi morali politiki in časnikarji s svojimi besedami dajati pobude za začetek spravnih procesov med ljudmi. Za to je potreben »pozitiven in ustvarjalen pogum«, ki si prizadeva za reševanje sporov in trajnostni mir.

Frančišek je tudi katoliško Cerkev spodbudil k spoštljivejšemu izražanju o ljudeh, ki so zagrešili kakršno koli napako. Cerkveno sporazumevanje bi moralo preseči »logiko surovega razločevanja med grešnikom in pravičnim«. »Lahko sodimo in moramo soditi o položajih greha – nasilju, korupciji, izkoriščanju, ne smemo pa soditi človeka«, je poudaril papež. Za tovrstno obsodbo je pristojen le Bog. V cerkvenih izjavah nikoli ne sme priti do izraza »ošabni ponos zmage nad sovražnikom«.

Frančišek v poslanici izpostavlja tudi naraščajoči pomen družbenih omrežij, kot je denimo Facebook. Pavšalne očitke, usmerjene proti novim oblikam sporazumevanja, odločno zavrača. »Tudi elektronska pošta, telefonska sporočila, družbena omrežja in spletne klepetalnice so lahko oblike medčloveške komunikacije«, je zapisano v poslanici. Ali gre pri sporazumevanju resnično za izmenjavo informacij, pa ne določa uporabljena tehnologija, »temveč človekovo srce in njegova sposobnost, da sredstva, ki so mu na razpolago, uporablja v dobre namene«, je prepričan papež.

Digitalni svet je »kraj srečevanja, kjer ljubkujemo in žalimo, vodimo plodno razpravo ali pa izpeljemo umor po naročilu«, piše sveti oče. Družbena omrežja lahko utrjujejo odnose in spodbujajo družbeno blaginjo. Po drugi strani pa lahko vodijo v dodatno polarizacijo in razkol med posamezniki in skupinami. V osnovi je internet zelo primeren, da »zdravi in za izmenjavo informacij odprti družbi omogoča rast«.

Frančišek obenem poziva tudi k spoštljivemu odnosu na družbenih omrežjih. Njihovi uporabniki so odgovorni za bližnjega, »ki ga sicer ne vidimo, gre pa za resnično osebo s svojim dostojanstvom, ki si zasluži spoštovanje«. Tudi na spletu bi morali vedno stati za svojimi besedami.

Svetovni dan sredstev družbenega obveščanja v številnih državah po svetu obhajamo na nedeljo pred binkoštmi. Letošnja tema je »Komunikacija in usmiljenje: rodovitno srečanje«. Papeževa poslanica je vsako leto običajno predstavljena 24. januarja, na god sv. Frančiška Saleškega (1567-1622), zavetnika katoliških časnikarjev.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh