Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvala slovenske predsednice poljskemu predsedniku za pomoč po lanskih poplavah

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 03. 2024 / 15:58
Oznake: Politika, Predsednik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2024 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahvala slovenske predsednice poljskemu predsedniku za pomoč po lanskih poplavah
Dr. Andrzej Duda je kot predsednik na čelu Poljske od leta 2015. FOTO: Tamino Petelinšek/STA (izrez oblikovalca)

Zahvala slovenske predsednice poljskemu predsedniku za pomoč po lanskih poplavah

Na dvodnevnem državnem obisku v Sloveniji se mudi poljski predsednik Andrzej Duda. Obisk predstavlja nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama in obenem priložnost za poglobitev dvostranskega sodelovanja ter izmenjavo stališč o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki danes gosti poljskega kolega, sicer tudi dejavnega katoličana, se je na srečanju na Brdu pri Kranju med drugim zahvalila Poljski in njenim državljanom ter Karitas Poljske za pomoč po lanskoletnih poplavah.

Pomoč poljskih vojakov in inženirjev

V takratnih zahtevnih razmerah je namreč k nam prihitelo okoli 50 inženirjev in pripadnikov poljske vojske, ki so postavili dva mostova v Mežici in Gornjem Gradu, Slovenija pa je prejela tudi denarno pomoč v obliki zbranih prispevkov poljskih prebivalcev, spominjajo v uradu slovenske predsednice.

Današnje slovensko-poljsko srečanje poteka ob vstopu Poljske (12. marca pred 25 leti) in Slovenije (29. marca pred 20 leti) v zvezo Nato.

Pirc Musar: Slovenija si prizadeva za mir v Ukrajini in Gazi

Slovenska predsednica je v luči vojne v Ukrajini ocenila, da je zavezništvo Nato pomembnejše kot kadar koli prej, kar potrjujeta tudi nedavna vstopa Švedske in Finske v severnoatlantsko povezavo. Po besedah Pirc Musarjeve si Slovenija kot članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov s partnericami prizadeva za povrnitev miru tako v Ukrajini kot v Gazi. V tej povezavi je izrazila željo po tesnem sodelovanju in sprotni izmenjavi mnenj glede Ukrajine, Gaze in drugih mednarodnih izzivov.

Preberite tudi: Pristalo letalo s prvim paketom pomoči Karitas Poljske [FOTO, VIDEO]

O širitvi Unije na države Zahodnega Balkana

Sogovornika sta se dotaknila tudi širitve EU in vstopa držav Zahodnega Balkana ter Moldavije, Ukrajine in Gruzije v povezavo. Predsednici se zdi ključno, da širitev ostane visoko na agendi EU tudi v času poljskega predsedovanja Svetu EU v prvi polovici leta 2025.

Predsedniška para Poljske in Slovenije. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Pomembna gospodarska partnerica

Obiska poljskega predsednika je namenjen tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja. »Poljska je namreč pomembna partnerica Slovenije in se uvršča na 9. mesto po vrednosti blagovne menjave, ki znaša že skoraj 3 milijarde evrov, poljskega predsednika pa prav zato spremlja tudi močna gospodarska delegacija.«

Vse več poljskih turistov

Slovenija postaja tudi vse bolj priljubljena turistična destinacija številnih Poljakov. Lani jih je našo državo obiskalo skoraj 170 tisoč. Državi želita okrepiti sodelovanje tudi na področju digitalizacije, umetne inteligence in kibernetske varnosti. V času uradnega obiska bo jutri, 21. marca, v Nordijskem centru Planica potekal slovensko-poljski gospodarski forum, od katerega si državi obetata okrepitev sodelovanja na področju digitalizacije.

Pogovori med slovensko in poljsko delegacijo. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Skupaj v Planico in Kranj

Obisk poljskega predsednika bo tudi športno in kulturno obarvan. Jutri si bosta namreč oba predsednika držav ogledala kvalifikacije svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, popoldne pa bo v Kranju potekalo odprtje spomenika romantičnemu poljskemu pesniku Adamu Mickiewiczu.

Nalaganje
Nazaj na vrh