Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalna maša za beatifikacijo drinskih mučenk v Sloveniji

Objava: 04. 10. 2011 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zahvalna maša za beatifikacijo drinskih mučenk v Sloveniji

Slovesnost v Žužemberku bo v soboto, 22. oktobra, ob somaševanju škofov in duhovnikov vodil kardinal dr. Franc Rode, udeležile pa se je bodo tudi predstavnice redovne družbe hčera Božje ljubezni s Hrvaške in iz Bosne in Hercegovine, iz katere so izhajale mučenke.

V Žužemberku bo v soboto, 22. oktobra 2011, ob 10. uri, zahvalna maša za beatifikacijo drinskih mučenk. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, bo somaševanje škofov in duhovnikov vodil kardinal dr. Franc Rode. Ob 9. uri bo molitvena ura in predstavitev mučenk slovenskega rodu s. Krizine Bojanc in s. Antonije Fabjan, pri maši pa bodo peli združeni zbori žužemberške dekanije. Slovesnosti se bodo udeležile tudi predstavnice redovne družbe hčera Božje ljubezni s Hrvaške in iz Bosne in Hercegovine, iz katere so izhajale mučenke.

Razglasitev drinskih mučenk za blažene

Razglasitev drinskih mučenk za blažene je v športni dvorani Zetra v Sarajevu v Bosni in Hercegovini potekala v soboto, 24. septembra 2011. Slovesnosti, ki jo je vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov kardinal Angelo Amato, se je poleg novomeškega škofa Andreja Glavana in celjskega škofa Stanislava Lipovška udeležilo več deset duhovnikov in okrog 700 romarjev iz Slovenije. God bl. drinskih mučenk bodo v novomeški škofiji obhajali 15. decembra.

Drinske mučenke

Papež Benedikt XVI. je podpisal odlok o razglasitvi Božjih služabnic drinskih mučenk za blažene, ker so utrpele smrt zaradi sovraštva do katoliške vere (in odium fidei). Drinske mučenke so bile redovnice iz družbe hčera Božje ljubezni: s. Marija Julija (rojena Kata Ivanišević), s. Marija Bernadeta (rojena Terezija Banja), s. Marija Krizina (rojena Jožefa Bojanc), s. Marija Antonija (rojena Jožefa Fabjan) in s. Marija Berchmana (rojena Carolina Anna Leidenix). Med njimi sta bili tudi slovenski redovnici iz današnje novomeške škofije: s. Krizina (Jožefa) Bojanc iz župnije Šmarjeta in s. Antonija (Jožefa) Fabjan iz župnije Hinje.

Redovnice so požrtvovalno negovale bolnike in velikodušno skrbele za otroke različnih ver in narodnosti v državnem Otroškem domu na Palah v Bosni in Hercegovini. Četniki so jih 11. decembra 1941 nasilno odvedli s Pal v smeri Goražda. Pot v snegu in mrazu je trajala štiri dni. V večernih urah 15. decembra so v vojašnico v Goraždu, kjer so bile zaprte v drugem nadstropju, vdrli pijani četniki z namenom, da bi jih onečastili. Štiri izmed njih so skočile skozi okno, nato pa so jih vojaki z noži pokončali in jih vrgli v reko Drino. S. Berchmano, ki zaradi starosti ni zdržala naporne poti do Goražda, so po vsej verjetnosti 23. decembra 1941 ubili v Sjetlini.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh