Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj kristjani obhajamo jubilejna leta? [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 27. 04. 2024 / 05:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2024 / 14:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj kristjani obhajamo jubilejna leta? [VIDEO]
Vatikanska časnikarka Francesca Merlo pojasnjuje korenine jubilejnega leta. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Zakaj kristjani obhajamo jubilejna leta? [VIDEO]

Leta 2025 bomo v Katoliški cerkvi znova obhajali jubilejno leto. Kdo si je »izmislil« ta običaj? In kaj takrat dejansko praznujemo?

V kratkem videoposnetku, ki so ga pripravili pri vatikanskih medijih, izvemo, da kristjani jubileje obhajamo od leta 1300, ko je papež Bonifacij VIII. prvič razglasil sveto leto.

Na posnetku vidimo podobo papeža Bonifacija VIII. na akvarelni reprodukciji Giottove freske iz 17. stoletja. Freska je nekoč krasila lateransko baziliko, vendar je danes žal uničena. Papež Bonifacij VIII. je upodobljen med razglasitvijo svetega leta 1300.


Kot pojasnjuje vatikanska časnikarka Francesca Merlo, idejo o jubilejnem letu pripisujejo prav Bonifaciju VIII. Jubilejno ali sveto leto je novo, drugačno duhovno tolmačenje starodavnega hebrejskega izročila. Svetopisemski jubilej se je osredinjal na osvoboditev sužnjev, krščanska različica pa ponuja osvoboditev od grehov in od kazni zaradi greha, s katero se morajo duše soočiti v vicah.

O zgodovinskem dogodku prvega svetega leta je živo pripovedoval tudi eden najslovitejših romarjev tistega časa, Dante Alighieri.

Ob prvem jubileju je bilo v zraku čutiti vzdušje pričakovanja začetka novega stoletja in Rim je bil poln romarjev. Tisti, ki so prihajali od drugod, so morali za pridobitev odpustka petnajstkrat obiskati baziliki sv. Petra in sv. Pavla.

O tem zgodovinskem dogodku je živo pripovedoval tudi eden najslovitejših romarjev tistega časa, Dante Alighieri.

Nalaganje
Nazaj na vrh