Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj Miklavž v Ljubljani ni imel križa na mitri?

Za vas piše:
M. P.
Objava: 12. 12. 2023 / 17:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2023 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj Miklavž v Ljubljani ni imel križa na mitri?
Takšen Miklavž se je na predvečer praznika sv. Nikolaja sprehodil po ulicah Ljubljane in razveselil otroke. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Zakaj Miklavž v Ljubljani ni imel križa na mitri?

Nekatere je zmotilo, da Miklavž, ki je otroke obiskal v Ljubljani, na svojem pokrivalu, škofovski mitri, ni imel križa.

Otroke v Ljubljani decembrski dobri možje obiščejo pogosto, pričelo se je s prihodom Miklavža v torek, 5. decembra. Miklavž se je med obiskovalce z vzpenjačo spustil z Ljubljanskega gradu in se sprehodil s Krekovega trga na Prešernov trg. Spremljali so ga angelčki, pa tudi parklji. 

Miklavž v spremstvu angelčkov na stopnicah frančiškanske cerkve, parklji pa strašijo otroke na trgu. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Kdo pripravlja miklavževanje v Ljubljani?

Prireditev je organiziral Turizem Ljubljana, izvaja pa jo Lutkovno gledališče Ljubljana. Spletni portal Ljubljanainfo.com je na Lutkovno gledališče naslovil vprašanje glede očitkov, ki so zaokrožili na družbenih omrežjih. Vprašali so jih, zakaj ljubljanski Miklavž ni imel križa na mitri in če je Katoliška cerkev kakor koli povezana s prireditvijo. 

Lutkovno gledališče je pojasnilo, da vsebinsko Katoliška cerkev pri prireditvi ne sodeluje, s frančiškani pa so se dogovorili, da se je Miklavž po nagovoru umaknil na stopnice cerkve Marijinega oznanjenja, po nagovoru pa se je tja tudi umaknil. Povedali so, da Miklavža odigra eden od poklicnih igralcev, zadnja leta je bil to Tomaž Gubenšek. 

Oblačilo, ki ga je Miklavž nosil na sprevodu v Ljubljani, so kupili v trgovini s pravimi liturgičnimi oblačili Pietrobon v Italiji, so povedali za Ljubljanainfo.com. Zato je bilo oblačilo avtentično škofovsko oblačilo. "Miklavž nosi škofovsko mitro. Nekatere mitre imajo križ, druge ne, obe varianti sta povsem skladni z uradnimi škofovskimi oblačili," so zapisali. Dodali so še, da se z ideologijo pri pripravi dogodka ne ukvarjajo, se pa strinjajo s simboliko, ki jo s sabo prinaša miklavževanje. "Miklavževo sporočilo je tudi naše sporočilo," so dodali za omenjeni spletni portal.

Imajo vse mitre križ?

Pri duhovniku smo na Družini preverili, ali je z mitro brez križa kaj narobe. Pojasnil nam je: "Mitre imajo različna okrasja: Marijin monogram, križ, nekatere pa nimajo kaj dosti okrasja ali pa sploh nič. Je pa mitra prepoznavno škofovsko pokrivalo - s križem ali brez." 

Kako je prišlo do zmote?

Miklavževanje leta 2022 v Radencih. FOTO: Dani Mauko / arhiv Družine

Predvidevamo, da je do zmotnega pričakovanja, da bi morala imeti mitra križ, prišlo, ker imajo sveti Miklavži po župnijah neprave mitre, mitre, ki jih naredijo samo za igrico za otroke in ne originalnega škofovskega pokrivala. Možen razlog pa je tudi to, da se kristjani v Sloveniji ne počutijo spoštovani in jih "zarota" tudi pri izrazito katoliškem običaju, kot je miklavževanje, ne bi presenetila. K sreči pa tokrat očitno ni bilo tako. 

Kupi v trgovini

Novo
Vse zmoreva v Njem - bel okvir (Blagor)
Uokvirjene slike A4
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh