Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj mora mama narediti nekaj tudi zase?

Za vas piše:
D. O.
Objava: 09. 04. 2013 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zakaj mora mama narediti nekaj tudi zase?

Med materinstvom, osebnimi željami in kariero

Barbara Kastelec se je o uresničevanju ženske v vlogi matere in uspeha v poklicu pogovarjala z nemško predavateljico in pisateljico Lindo Jarosch, katere knjiga Kraljica in divja ženska je v slovenskem prevodu postala prava uspešnica, pravkar pa bo pri založbi Družina izšla druga knjiga Vidim se v tebi.

Radi poudarjate, da je za žensko dobro, če se lahko uresniči v obeh vlogah – materinski in poklicni – skozi svoja zanimanja. Zakaj je takšna večplastna uresničitev za žensko dobra?

Ker je večplastnost del nas, ljudi. Kolikor več svojih plati bomo lahko izrazili, toliko bolj izpolnjene se bomo počutili. Vendar to ne pomeni, da moramo živeti vse naenkrat. Mnoge ženske na primer svoje materinstvo doživljajo tako raznoliko, da imajo za določen čas občutek, da ne potrebujejo ničesar drugega.

Spet druge svoje materinstvo poskušajo uskladiti s poklicnim življenjem, zato zapostavljajo druga svoja zanimanja. V nekem trenutku pa ima ženska preprosto dovolj. Dolgoročno bomo čutili, da nam nekaj manjka. Kajti če na dolgi rok živimo preveč enostransko, postanemo brezvoljni in neuravnoteženi. Ženske drugim pogosto dajemo zelo veliko, zato potrebujemo trenutke, v katerih lahko obnovimo svoje moči. Iz takšnih trenutkov črpamo veselje, ki ne poživi samo nas, temveč našo celotno družino. Napajajo svetlo stran naše ženskosti, ki je poleg vseh obveznosti ravno tako del nas.

Slovenke sodimo med ženske, za katere je zaposlitev v rodni dobi prej pravilo kakor izjema. Ali se lahko za to zgodnje oddajanje otrok v institucionalno varstvo otrokom kako drugače odkupimo?

V tem vprašanju se skriva globoka želja, da bi pri otrocih nadoknadili nekaj, kar se nam zdi, da je umanjkalo. Za soočenje s pomanjkljivostmi sta potrebna pogum in iskrenost. Ker ureditev dela za matere in očete v glavnem določa država, ne ustreza nujno načinu, ki bi ga le-ti potrebovali za svoje starševstvo. V tej razpetosti med predpisanimi pravili in svojimi notranjimi občutki imajo zlasti matere pogosto občutke krivde glede potreb svojih otrok.

Kadar pri otrocih kratko obdobje materinstva poskušamo olepšati tako, da otroke razvajamo z darili in popustljivostjo, to ne okrepi ne matere ne otroka. Takšen način odkupovanja je posledica občutkov krivde, ki obremenijo oba.

Otroku, ki lahko z materjo preživi le malo časa, veliko pomeni, če se mu mati v tem kratkem času v polnosti posveti. Otrok natanko čuti, ali je zanjo v tem trenutku najpomembnejši ali je samo navidezno navzoča. Mati mora v tistem času paziti tudi na svoje razpoloženje. Se moj otrok sedaj ob meni dobro počuti? Otroci se lahko tudi v kratkih trenutkih medsebojne bližine počutijo ljubljene in varne. Kadar je materin čas z otrokom omejen, mora biti na te občutke posebej pozorna.


Celoten intervju Barbare Kastelec: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/AB50E7773E6F5397C1257B430039C98E?OpenDocument


Foto: osebni arhiv Linde Jarosch

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh