Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj Perzeide imenujejo solze sv. Lovrenca?

Objava: 10. 08. 2020 / 10:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2020 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj Perzeide imenujejo solze sv. Lovrenca?

Zakaj Perzeide imenujejo solze sv. Lovrenca?

Letos bodo utrinki Perzeid najbolj vidni v noči iz srede na četrtek.

Foto: Wikimedia commons

Danes obhajamo god mučenika sv. Lovrenca. Bil je eden od sedmih diakonov v času papeža Siksta II., ki ga je postavil za upravnika cerkvenega premoženja in mu izročil skrb za reveže.

Ko so pod cesarjem Valerijanom papeža prijeli in ga peljali v smrt, je cerkvenemu premoženju grozila zaplemba, je Lovrenc premoženje razdelil med siromake. Svoje dejanje je Lovrenc plačal z mučeniško smrtjo.

Rimski načelnik Hipolit je namreč Lovrenca poklical predse in zahteva, da mu izroči vse premoženje, ki ga poseduje Cerkev. Lovrenc pa je zbral vse reveže, katerim je razdelil cerkveno premoženje, in jih pripeljal pred sodnika. To je Hipolita tako razjezilo, da je diakona Lovrenca dal mučiti. Nazadnje so ga ranjenega položili na razbeljen raženj in živega pekli. Izdahnil je v molitvah. To je bilo 10. avgusta leta 258.


Slika sv. Lovrenca v cerkvi v Juršincih.

Ob strašnih Lovrenčevih mukah nebo pretakalo solze

Ob njegovem godu vsako leto okoli našega planeta letijo utrinki Perzeidi. Meteorski dež se sicer pojavlja od 17. julija do 24. avgusta, a svoj vrhunec, ko so tudi najbolj vidni, dosežejo prav okoli sv. Lovrenca. Meteorski roj Perzeidov bo najgostejši v noči iz srede 12. avgusta na četrtek 13. avgusta, ko bo sledil lunin srp, ki bo zakril le najbolj šibke utrinke.

Utrinke v avgustu so ljudje poimenovali svetega Lovrenca solze. Te naj bi pretakalo nebo zaradi strašne smrti mučenca.

Njegova podoba v številnih slovenskih cerkvah

Mnogi slavni slikarji in kiparji so upodobili tega priljubljenega svetnika. Na veličastni Michelangelovi Poslednji sodbi v Sikstinski kapeli zavzema vidno mesto takoj za Kristusom. Tudi po naših cerkvah pogosto srečujemo njegovo podobo. V Sloveniji mu je posvečenih tudi 50 cerkva.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh