Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj protestirajo nemški kmetje?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 12. 2023 / 14:14
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2023 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj protestirajo nemški kmetje?
Protest kmetov v Berlinu. FOTO: Reuters

Zakaj protestirajo nemški kmetje?

Pod sloganom »Preveč je« so se danes pred Brandenburškimi vrati v Berlinu zbrali nemški kmetje. Protestirali so proti vladnim načrtom za odpravo davčnih olajšav v kmetijstvu. Vlada namreč namerava odpraviti trenutne subvencije za dizelsko gorivo in oprostitev davka na motorna vozila, kar bi kmete udarilo po žepu.

Kmetje so regionalna združenja pozvali, naj proteste organizirajo tudi izven Berlina in s tem pomagajo poslati »prvi jasen signal« koalicijski vladi, naj opusti varčevalne načrte, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

V novem letu veliki upori?

Vodja združenja nemških kmetov DBV Joachim Rukwied je dejal: »Če nam vlada ne bo prisluhnila, bomo januarja začeli z velikimi upori. S tem se ne bomo sprijaznili.« Po ocenah združenja bo kmetijstvo izgubilo skoraj milijardo evrov, če kmetje ne bodo več mogli zahtevati delnega povračila davka na nafto in bodo morali plačevati davek na kmetijska in gozdarska vozila.

Vlada krpa proračun

Vlada svoj načrt pojasnjuje, da je to potrebno zaradi zmanjšanja podnebju škodljivih subvencij, s čimer želi zakrpati luknjo v proračunu za prihodnje leto, ki je nastala po odločitvi ustavnega sodišča, da vlada neporabljenih sredstev za lajšanje krize ob pandemiji covida-19 ne sme preusmeriti za financiranje ukrepov za boj proti podnebnim spremembam v okviru zelenega prehoda.

Na protestu tudi kmetijski minister

Na protestu je sodeloval tudi kmetijski minister Cen Özdemir, sicer član Zelene stranke, ki je po navedbah spletnega portala abcnews za televizijo ARD dejal, da kmetje nimajo alternative za dizel. Kot je dejal, se zaveda, da je treba varčevati, a ne na plečih ljudi. »Kmetje pa so tisti, ki nas oskrbujejo s hrano. Ta zmanjšanja preobremenjujejo sektor.«

Zaslužki v kmetijstvu večji

Po podatkih industrijskega sektorja so se zaslužki v kmetijstvu v zadnjem obdobju izboljšali. V finančnem letu 2022/23, ki se je končalo junija, se je povprečni dobiček kmetij dvignil na rekordno raven 115.400 evrov, kar je 45-odstotno povečanje glede na leto prej. Vendar pa je pocenitev žita, oljnic in mleka zmanjšala marže, je še poročala STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh