Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj so prijateljstva pomembna?

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 18. 12. 2019 / 11:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2019 / 12:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zakaj so prijateljstva pomembna?

Celjska Mohorjeva družba je izdala pet knjig, priročnikov, za učenje na različnih področjih življenja, tudi novo knjigo Anselma Grüna.

Celjska Mohorjeva družba je izdala pet knjig, priročnikov, za učenje na različnih področjih življenja, tudi novo knjigo Anselma Grüna.

Zakaj so prijateljstva življenjsko pomembna?

Prijateljstva nas osrečujejo in dokazano pomembno vplivajo na zadovoljstvo vseh starostnih skupin. Vendar je treba prijateljstva negovati. Tako kot vsake umetnosti, se je treba tudi umetnosti prijateljstva naučiti, se v njej izpopolnjevati in uriti. Zato se ne sklada z zakoni današnjega časa, ki človeka silijo, da bi vse dobil čim hitreje, čim ceneje in predvsem v čim večjo lastno korist. Knjiga V tvoji bližini mi je lepo nas spodbuja, naj znova odkrijemo pomen prijateljstva.

Prijateljstvo v času individualizma

Prijateljstvo je tako samoumeven del našega življenja, da o njem redkokdaj razmišljamo. Prijateljice in prijatelji se skupaj smejejo in jočejo. Ob nas so, ko življenje postane težavno in pot strma. Z njimi in ob njih rastemo. Že antični moralni filozofi so vedeli, da je prijateljstvo eden najpomembnejših dejavnikov za srečno življenje. Toda kaj je pravo prijateljstvo? Po čem se razlikuje od drugih odnosov? So ženske in moški lahko prijatelji? In kako je treba gojiti nežno rastlinico prijateljstva, da bo lahko cvetela in uspevala? V nasprotju s težnjo po instrumentalizaciji in izrabljanju prijateljstva za določen namen nas avtorica Angelika Walser s knjigo V tvoji bližini mi je lepo vabi, da bi tudi v času individualizma znova odkrili pomen prijateljstva v zasebnem in družbenem življenju.

Avtorica Angelika Walser

Angelika Walser, rojena 1968 v Stuttgartu, je študirala katoliško teologijo in germanistiko v Würzburgu in Münchnu, doktorirala je na Dunaju. Od leta 2015 je profesorica moralne in duhovne teologije na Univerzi v Salzburgu. Pred tem je bila učiteljica verouka, novinarka, sodelovala je pri dunajskih teoloških tečajih, predavala na visoki cerkveni pedagoški šoli v Kremsu pri Dunaju, kot strokovnjakinja za etiko je delovala na številnih javnih ustanovah. Je mati dveh hčerk in je leta 2014 pri avstrijski založbi Tyrolia izdala knjigo Otrok za vsako ceno? Neizpolnjena želja po otroku in umetna oploditev. Smernice.

Je čas za prijateljstva in je čas za ljubezen

Pierre-Hervé Grosjean, duhovnik versajske škofije, se že vrsto let srečuje z mladimi, jih posluša in jih zato dobro pozna. Iz lastne izkušnje kot duhovni spremljevalec in predavatelj je v knjigi Prava ljubezen zbral dragocene misli, ki mladim pomagajo odrasti in jih spodbujajo, da se pripravijo na pravo ljubezen. Knjižica ni ne moralka ne priročnik lepega vedenja, ampak posreduje prepričanja, ki mladim med 15. in 22. letom pomagajo odrasti in jih spodbujajo, da se pripravijo na pravo ljubezen.

Iskreno in odprto o zaljubljenosti, ljubezni in spolnosti

Francoski duhovnik Pierre-Hervé Grosjean je knjigo napisal na podlagi mnogih izkušenj pri delu z mladimi. Zato knjiga odseva njihovo resnično življenje, njihove izkušnje, probleme, boje, padce in zmage. Iskreno in odprto spregovori o zaljubljenosti, ljubezni in spolnosti z željo, da bi pokazal, kako je to nekaj lepega, za kar se je vredno potruditi; da je vredno zastaviti vse za svojo lepo, bogato, izpolnjujočo in rodovitno ljubezensko prihodnost. Prav zato zanj čistost »ni stvar zadrgnjencev in zavrtežev, ampak v resnici krepost pogumnih in resnično svobodnih!« Tako čistost ne pomeni zatiranja naših želja, ampak pot obvladovanja in vzgajanja – vse z enim samim namenom: da bi zares pristno živeli in ljubili v svobodi in lepoti.

Avtor Pierre-Hervé Grosjean

Pierre-Hervé Grosjean je duhovnik versajske škofije. Posvečen je bil leta 2004 in je danes župnik župnije Saint-Cyr-l‘École. Je gimnazijski kaplan in se že vrsto let srečuje z mladimi, jih posluša in jih zato dobro pozna. Veliko mladih spremlja tudi pri skavtih in na poletnih univerzah z naslovom »Akterji prihodnosti«, ki jih je sam ustanovil. Z dvema sobratoma župnikoma ureja blog Padreblog.fr.

Priprava na rojstvo

»V času pričakovanja otroka lahko opazimo pestrost ponudbe različnih priprav na porod. Kljub vsemu pa se zdi, da manjka nekaj, kar bi nas pripravilo na sveto prisotnost novega bitja, ki raste v nas. Na duhovni sprejem otroka. Nosečnost in prihod otroka nas povsem spremenita, in kadar sprejmemo življenje, sooblikujemo stvarstvo, kot ga želi Bog,« piše na zavihku knjige Priprava na rojstvo. Devet mesecev z Bogom.

Knjiga želi z razmišljanjem in poglabljanjem v svetopisemske odlomke ter z molitvijo bodoče mamice in očete pripraviti na veliko skrivnost rojstva in na starševsko vlogo ter na vse dogodke in čustva, ki jih prinaša sprejem novega življenja.

Kako naj poimenujemo stanje, ki je mnogo več od »nošenja«?

Za vsako žensko se v pestri ponudbi najde primerna priprava na porod. Ta širok spekter možnosti, kako se pripraviti na prihod otroka, vsakemu paru omogoča, da si izbere to, kar želi, v upanju, da bo prihajajočemu otroku tako lahko čim bolj olajšal bolečine ob rojstvu. Kljub temu manjka priprava na duhovni sprejem otroka.

Izraz »nosečnost« napeljuje na to, da otroka le »nosimo«. Kako naj poimenujemo stanje, ki je mnogo več od »nošenja« in ki nas v celoti spremeni? Rojstvo novega bitja je velika skrivnost. Zato je bistvenega pomena, da se nanj pripravimo s poglabljanjem v svetopisemske odlomke in z molitvijo.

Za skrivnost si je potrebno vzeti čas

Posamezna poglavja knjige se preko svetopisemskega odlomka, premišljevanja ob tem odlomku, iztočnic za nadaljnje razmišljanje in molitve dotikajo različnih področij, ki se nam odstirajo v času nosečnosti. Knjige Priprava na rojstvo naj ne bi prebrali v eni sapi, pač pa naj bi se ob njej hranili mesec za mesecem. Da bi lahko v polnosti doživeli to skrivnost, si je potrebno vzeti čas.

Knjiga je v prvi vrsti namenjena ženski, ki v sebi nosi otroka, ki prihaja na svet. Toda tudi oče, ki to želi, bo v njej našel snov za razmišljanje in molitev ob pričakovanju otroka. Zavzemimo torej svojo novo starševsko vlogo in si dovolimo, da vanjo vstopamo počasi. Kot piše v predgovoru, mesec za mesecem »prosimo Gospoda, naj nas pripravi, da bomo lahko sprejeli življenje, ki se je porodilo v nas«.

Avtorica knjige Éline Landon

Éline Landon (1978), poročena mamica treh otrok, je ustanoviteljica združenja, katerega cilj je podpirati starše in jih spodbujati k aktivni vlogi pri vzgoji otrok. V pričakovanju tretjega otroka je v njej vzklila zamisel za to knjigo, v pripravi pa je tudi že nadaljevanje o izgorelosti v materinstvu.

Žepni seminar za razmišljanje in duhovno rast

Vsak je poklican za neko nalogo, je zapisal v uvodu v knjigo Čas za spremembo. Žepni seminar za razmišljanje in duhovno rast priljubljeni pater Anselm Grün, in dodal, da je bistvo človekovega dostojanstva v tem, da Bog človeka kliče, naj na tem svetu izrazi nekaj, kar se lahko izrazi samo prek njega: v ta svet naj vtisne svojo povsem osebno življenjsko sled. Da bi razumeli to poklicanost, je treba dobro prisluhniti svoji življenjski zgodbi, svojim hrepenenjem, tihim vzgibom, ki jih zaslišimo v srcu. Spremembe, nove usmeritve in novi začetki mnoge vznemirjajo.

Zato je ta Grünova knjiga povabilo, ki ponuja tudi prostor za samo naše odgovore. Pri tem so nam v pomoč njegove vzpodbude, ki vodijo do lastnih rešitev in odgovorov, ki so povsem skladni z življenjem vsakega posameznika.

Knjiga za razmišljanje in duhovno rast

Včasih je v življenju vse prej kot preprosto najti lastno pot in spoznati nalogo, ki nam pripada in daje našemu življenju popolnoma oseben pomen. Celo kadar začutimo, da je čas za spremembo, imamo navadno težave, ko se je treba odločiti, saj je treba toliko stvari premisliti in pretehtati. Grünova knjiga nam pri tem pomaga in postavlja prava vprašanja – odgovore bo našel vsak zase. Zato je v njej tudi prostor za zapisovanje naših misli. Praktične pobude spodbudijo zamisli, kako bi najdene odgovore uresničili v vsakdanjem življenju. Tako bomo imeli v knjigi pomembno spremljevalko na poti – za razmišljanje in duhovno rast –, da bomo radi pogledali vanjo in jo dopolnjevali, dokler ne bo postala naša osebna knjiga.

Iskati odgovor na vprašanje, kako bi lahko sami s seboj in s svojo nalogo, s svojim bistvom živeli spokojno, je koristno početje. In vsekakor velja: »Le kdor ve, kaj je najboljše, lahko sklepa dobre kompromise!«

Avtor Anselm Grün

Anselm Grün (1945) se je rodil leta 1945 v Hollstadtu v Nemčiji, končal je študij filozofije, teologije in ekonomije in je od leta 1977 ekonom opatije Münsterschwarzach. S številnimi knjižnimi izdajami se uvršča med najbolj brane sodobne krščanske avtorje. Predavanja in tečaje, ki se jih letno udeleži več deset tisoč poslušalcev, posveča potrebam in vprašanjem sodobnega človeka. Pri Celjski Mohorjevi so izšla številna njegova dela za odrasle in slikanice za najmlajše.

Vadnica supermoči

Ustvarjalni zvezek supermoči

Mogoče nam kakšna stvar ne gre tako zelo dobro od rok, toda z malo vaje se vsak lahko izboljša. Vsak od nas ima kak poseben dar, zaradi katerega je izjemen in edinstven. Seveda je najprej pomembno, da se tega daru zavemo, saj ga tako lahko bolje razvijamo in delimo z drugimi. Pomembno pa je tudi, da smo odprti tudi za nove veščine in spretnosti.

K temu vabi ustvarjalna vadnica, primerna za vsakogar, ki še ne premore vseh supermoči, bi si pa z veseljem še kakšno pridobil. V iskrivi Vadnici supermoči nastopajoče osebe Velike knjige supermoči vrstnikom razkrivajo vsak svojo skrivnost. Z različnimi izzivi, vajami in predlogi jih igrivo usmerjajo k razvijanju novih in novih darov.

Avtorica vadnice Susanna Isern

Susanna Isern je pisateljica, psihologinja in mama treh otrok. Prvo slikanico je izdala spomladi 2011. Od takrat je objavila že več kot trideset otroških knjig. Njena dela berejo v španščini, katalonščini, galicijščini, baskovščini, angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, poljščini, romunščini, arabščini, kitajščini, korejščini in slovenščini, zapisana pa so tudi v brajici. V Združenih državah Amerike je že dvakrat prejela prestižno nagrado Moonbeam Children’s Book Awards. Svojo strast do pisanja uspešno prepleta s psihologijo. Vodi izobraževalni center Aula Dédalo Santander in je profesorica psihologije učenja na Evropski univerzi Atlántico v Santanderju. Slovenske bralce je navdušila s slikanicama Saj to ni džungla in Velika knjiga supermoči.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh