Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žakelj: Tudi za šole in vrtce naj velja regulirana cena plina

Za vas piše:
M. M.
Objava: 12. 09. 2022 / 16:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2022 / 09:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žakelj: Tudi za šole in vrtce naj velja regulirana cena plina
Marijin vrtec v Cerkljah. FOTO: Tatjana Splichal

Žakelj: Tudi za šole in vrtce naj velja regulirana cena plina

V Novi Sloveniji (NSi) menijo, da je vlada pri sprejemanju ukrepov kot posledice vsesplošne draginje spregledala gospodarstvo. »Opažamo, da so bili spregledani tudi javni zavodi,« ocenjuje njihov poslanec Janez Žakelj, v katerih bi bilo treba po njegovih besedah regulirati cene energentov.

V NSi opozarjajo, da zakon o oskrbi s plini med osnovne socialne družbe ne uvršča javnih zavodov s področja vzgoje in izobraževanja. »Z vloženim amandmajem, ki ga vlagamo v NSi, omogočamo vsem socialnim službam, vrtcem, šolam nadomestno oskrbo s plinom. Vrtce in šole uvrščamo v kategorije socialnih služb, kar pomeni, da za njih velja regulirana cena plina,« je v izjavi za medije dejal Žakelj. A na današnji seji je odbor DZ za infrastrukturo predlagano dopolnilo zavrnil in sprejel predlog zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo ter predlog novele zakona o oskrbi s plini. 

V stiski bodo tako starši kot starejši 

Če ne bo regulirane cene energentov, bodo javni zavodi v hudih stiskah, je ocenil Žakelj in dodal: »Ne samo javni zavodi in občine ustanoviteljice, ampak tudi starši vrtčevskih otrok, šolarjev pa tudi starejši, saj se tudi v domovih za starejše soočajo z veliko rastjo cen energije.«

O tem vprašanju pred začetkom kurilne sezone

Državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Tina Seršen je glede javnih zavodov pojasnila, »da smo vezani na evropsko zakonodajo, ki definira, kdo so zaščiteni odjemalci in kdo ne. To moramo spoštovati«. Prav tako po njenih pojasnilih cene niso stvar tega zakona, ampak jih ureja vladna uredba. »Razumemo skrbi, aktivno delujemo na tem področju. Pred začetkom kurilne sezone bomo naslovili tudi to vprašanje,« je po navedbah STA zagotovila državna sekretarka.

Do zakona bi lahko prišli bistveno prej

Po oceni Zvoneta Černača (SDS) bi lahko vlada zakon v DZ pripeljala bistveno hitreje. »Glede na to, da smo imeli od nastopa te vlade 14 ali 15 izrednih sej DZ z obravnavo večinoma nepomembnih zadev, bi na katero od teh sej z lahkoto uvrstili tudi to področje,« je dejal. Predlog novele zakona o oskrbi s plini je sicer po njegovih besedah tehnične narave.

Poziv vladi, naj uvede energetsko kapico

V NSi pa ob tem od vlade pričakujejo tudi, da bo nemudoma pristopila k reševanju in uvedbi energetske kapice, ki bo omogočila boljše, varnejše in predvidljivejše okolje tako za srednja kot večja podjetja. »Če nimamo močnega gospodarstva, potem je šibka tudi družba,« je še poudaril Janez Žakelj in zaključil: »Skrbijo nas izjave predsednika vlade, v katerih je dejal, da bodo nekatera podjetja pozimi mogoče tudi zaprta. V Novi Sloveniji pa so nam vsa podjetja enako pomembna, saj vsa zagotavljajo plače in blaginjo za vse državljanke in državljane.«




Nalaganje
Nazaj na vrh