Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakladi trajne vrednosti

Objava: 26. 01. 2009 / 13:45
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zakladi trajne vrednosti

Pregovor pravi: Kjer je tvoj zaklad, tam je tvoje srce! Za marsikoga v knjigah. Zimski čas, posebej še januar z nizkimi temperaturami, mesec verskega tiska, je zelo primeren čas, da sežemo tudi po kakšnem zahtevnejšem književnem delu, ki nam jih poleg drugih ponujajo ugledne slovenske založbe Družina, Mohorjeva družba iz Celja in Ognjišče. Družinine že poznate po njenih priporočilih v tedniku Družina in Kažipotu, tokrat pa vam kratko predstavljamo štiri novosti celjske Mohorjeve družbe, o katerih so pred kratkim njihovi avtorji in prevajalci spregovorili na tiskovni konferenci v prostorih omenjene založbe v Ljubljani.

Prva knjiga je delo neutrudnega pesnika, pisatelja in literarnega zgodovinarja prof. Franceta Pibernika z naslovom Jože Udovič. Gre za monografijo o tem izjemnem medvojnem, vojnem, predvsem pa povojnem pesniku in prevajalcu del iz svetovne moderne poezije in proze, ki je v času informbirojevsko usmerjene Jugoslavije (Slovenije), predvsem pa komunistično zatohle slovenske književne cenzure in usmerjenosti niso nič kaj radi videli na slovenskem knjižnem trgu. Jože Udovič pa je spoznaval njeno vrednost in jo Slovencem tudi približal v prevodih. Njega samega pa po že prej izdanih petih zvezkih zbranih del, ki jih je uredil in opombe napisal prof. Pibernik, ta tokrat podrobneje predstavlja še v monografski obliki.

Druga knjiga domačega avtorja je delo trikratnega doktorja znanosti, Jožeta Mačka, Mašne in svetne ustanove na Kranjskem 1810-1853. Za kako veliko in vredno delo gre, predvsem v smislu pravega spoznavanja Cerkve pri nas, je pri predstavitvi povedal zgodovinar dr. Stane Granda, bralci pa se bodo na 790 straneh knjige srečevali s stotinami utemeljiteljev mašnih ustanov po slovenskih župnijah, darovalci za maše in njihovimi nameni. Izjemna kronika!

Izjemen, predvsem pa nujno potreben pri temeljitejšem spoznavanju Svetega pisma, je kar 851 strani obsegajoč Uvod v Novo zavezo »staroste poznavalcev Nove zaveze«, edinega Američana v Papeški biblični komisiji, »odličnega in zaslužnega profesorja bibličnih študijev na Union Theological Seminary v New Yorku«, avtorja več kot 35 knjig o Svetem pismu – dr. Raymonda E. Browna. Tudi pri spoznavanju »zgodovinskega Jezusa« in Jezusa evangelijev, njegove duhovne podobe, poslanstva in sporočila – blagovesti – vsem ljudem. Ob Brownovem strokovnem delu gotovo še boljšega, predvsem pa bolj temeljitega.

Bralci duhovne literature, predvsem pa občudovalci izjemne karmeličanke sv. Edith Stein, sozavetnice Evrope, se bodo še zlasti razveselili prevoda njenega dela Znanost križa. Ob branju te knjige bodo tudi globlje razumeli marsikomu nedoumljivo skrivnost trpljenja, njegovega smisla in vdanega prenašanja v luči Jezusovega križa in trpljenja, pa tudi avtoričinega zgleda, ko so njeno življenjsko pot leta 1942 nacisti nasilno prekinili v plinski celici nacističnega taborišča Auschwitz. Ne pa tudi njene misli!

Jože Pavlič

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh