Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaključek šolanja skupine za svetovanje: bodimo luč sočloveku

Za vas piše:
Alenka Petek
Objava: 07. 01. 2024 / 07:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2024 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaključek šolanja skupine za svetovanje: bodimo luč sočloveku
Tretja skupina za svetovanje v okviru Škofijske karitas Ljubljana. FOTO: Alenka Petek

Zaključek šolanja skupine za svetovanje: bodimo luč sočloveku

Škofijska karitas Ljubljana je v soboto, 6. januarja 2024, pripravila zaključek šolanja skupine za svetovanje, ki sta ga vodila geštalt trener in vodja izobraževanja prof. dr. Stanko Gerjolj in geštalt trenerka Ana Rožman.

Konec leta 2023 je 128-urno izobraževanje za svetovanje zaključila že tretja skupina sodelavcev Karitas. Zaključek s podelitvijo potrdil smo začeli z mašo v kapeli Teološke fakultete. Pri maši, ki jo je daroval dr. Stanko Gerjolj, so vsi prisotni aktivno sodelovali in jo sooblikovali. Šolanje je potekalo v obliki osmih izkustveno-praktičnih vikend srečanj. Izhodišče za delo na srečanjih so bile življenjske zgodbe udeležencev. Prek zgodb so odkrivali lastne omejitve, meje, iskali vire moči znotraj sebe za izhod iz stiske. Skupina z voditeljema je bila udeležencem v veliko pomoč pri oblikovanju pozitivne samopodobe, boljšem spoznavanju sebe, svojega obnašanja in ravnanja. Nudila je tudi oporo za konstruktivno razreševanje življenjskih vprašanj in dajala motivacijo pri opravljanju zadanih nalog in uresničevanju zastavljenih ciljev. Udeleženci so se naučili aktivnega poslušanja ter prek igranja vlog spoznali in videli določene momente, ki jih v odnosu običajno ne prepoznajo.

Pri maši, ki jo je daroval dr. Stanko Gerjolj, so vsi prisotni aktivno sodelovali in jo sooblikovali. FOTO: Alenka Petek

Skozi šolanje so se prepletali osebni nivoji s socialnimi, religioznimi in svetovalnimi komponentami. Vsako srečanje je vključevalo zgodbo iz Svetega pisma in dogajanje dnevno zaključilo z mašo, pri kateri so udeleženci vse svoje delo položili na oltar, se zahvalili Bogu za dobro delo in ga zaprosili za pomoč pri razreševanju stvari, ki so jih še bremenile.

Na Škofijski karitas Ljubljana želimo, da bi se po župnijskih Karitas usposobilo čim več prostovoljcev za svetovalno delo z ljudmi v stiski, saj so v zadnjem času psihosocialne stiske v porastu. S šolanjem, ki ga omogočamo sodelavcem župnijskih Karitas, želimo ponuditi možnost svetovalne pomoči na ravni župnijskih Karitas. Na terenu opažamo, da je vedno več ljudi osamljenih, imajo slabo razvito socialno mrežo, zelo težko razrešujejo osebne stiske in vzdržujejo kvalitetne odnose v družini in zunaj nje. Slabi odnosi zelo vplivajo na njihovo fizično in psihično počutje ter na njihovo samopodobo in samozavest.

Zato smo veseli, da že ta mesec začne šolanje nova skupina, saj bomo le na ta način dobili dovolj usposobljenih sodelavcev za tovrstno obliko pomoči.

Nalaganje
Nazaj na vrh