Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaključena obnova Vatikanske knjižnice

Objava: 15. 09. 2010 / 07:41
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zaključena obnova Vatikanske knjižnice

Ob ponovnem odprtju v Vatikanu prirejajo strokovno zasedanje o vlogi Vatikanske knjižnice v znanosti od 11. do 13. novembra letos.

Vatikansko knjižnico bodo po treh letih obnovitvenih del ponovno odprli 20. septembra letos. Eden izmed ciljev obnove je bil tudi izboljšati delovne razmere in poskrbeti za sodobno hranjenje ter varnost knjižničnih zalog, je na tiskovni konferenci minuli ponedeljek povedal papeški knjižničar kardinal Raffaele Farina.

Stroški obnove Vatikanske knjižnice zaenkrat znašajo okoli osem do devet milijonov evrov. V bližnji prihodnosti naj bi v celoti digitalizirali enkratno zbirko petinsedemdeset tisoč starih rokopisov ter jih napravili dostopne v elektronski obliki. Nazadnje so v Vatikanski knjižnici, ki poleg rokopisov hrani tudi okoli en milijon tiskovin, zabeležili okoli dvajset tisoč znanstvenih uporabnikov letno.

Med predstavitvijo nove knjižnice je kardinal Farina zagovarjal njeno presenetljivo popolno zaprtje poleti leta 2007. Predhodna obnovitvena dela so ob običajnem poslovanju tako naloge osebja kot tudi obiskovalcev pripeljala do skrajne meje znosnega. Kardinal je še izpostavil, da tudi tehnološka oprema deloma ni več ustrezala zakonskim predpisom.

Kot naslednji korak je kardinal Farina napovedal, da bo razkošna zgodovinska dvorana iz časov papeža Siksta V. (1521-1590) odslej ponovno služila svojemu prvotnemu namenu, torej čitalnici. Izdelava osnutka za obnovo dvorane, ki naj bi trajala še naslednji dve leti, je bila zaupana italijanskemu arhitektu Paolu Portoghesiju. Z bogatimi freskami okrašeni ‘Salone Sistino’ odslej ne bo več del Vatikanskih muzejev. Preobrazba v čitalnico pa zahteva zidano pregrado in opremo s knjižnimi regali ter delovnimi mizami za uporabnike.

Med obnovitvena dela, ki so potekala od leta 2007, je sodila tudi izgradnja nove povezave revialnega oddelka z delovnimi prostori in čitalnicami. V skladišču so izboljšali protipožarno zaščito in zaščito pred prahom, namestili novo prezračevalno napravo in varnostni sistem po novih predpisih, poleg tega pa še ločeni prostor za visoko občutljive antične dokumente na papirusu. Številnih posodobitev je bil deležen tudi oddelek s starimi kovanci in skladišče revij.

Močno so izboljšani tudi varnostni ukrepi. Zaposleni in uporabniki knjižnice bodo morali odslej v knjižnico vstopati z identifikacijskimi karticami z elektronskimi čipi, s pomočjo katerih bo moč spremljati njihove premike po prostoru. Posamezni izvodi in rokopisi so opremljeni z varnostnimi verigami, da bi se izognili morebitnim krajam. Knjižnica je po novem v celoti opremljena z video kamerami in elektronskimi zaporami.

Ob odprtju obnovljene knjižnice v Vatikanu med 11. in 13. novembrom letos prirejajo strokovno zasedanje o vlogi Vatikanske knjižnice v znanosti. Za širšo javnost pa bodo 10. novembra na Trgu sv. Petra odprli razstavo o petstoletni zgodovini knjižnične zbirke. Na isto temo kmalu izide tudi prvi del zbirke v sedmih nadaljevanjih.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh