Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaključeni tudi Nikodemovi večeri v Ljubljani

Objava: 29. 11. 2011 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zaključeni tudi Nikodemovi večeri v Ljubljani

V osmih večerih se je zvrstilo sedemnajst predavateljev, ki so spregovorili o različnih življenjskih področjih.

Med 14. in 24. novembrom 2011 so na Teološki fakulteti v Ljubljani potekali 45. Nikodemovi večeri, ki so v letošnjem letu nosili naslov: »Če pa se sol pokvari …« (Mt 5,13). UNIPAS in Socialna akademija sta kot organizatorja z izborom vsebin in gostov želela slediti vsebinskim poudarkom pastoralnega leta v Cerkvi na Slovenskem, ki vabi k razmišljanju o socialni pravičnosti ter družbenem nauku.

V osmih večerih se je zvrstilo sedemnajst predavateljev, ki so spregovorili o različnih življenjskih področjih: o državljanski zavesti (nadškof Anton Stres in Matej Cepin) in odnosu do domovine (Rosvita Pesek), politiki (France Cukjati, Franci Kek, Magdalena Alenka Šverc in Jernej Vrtovec), gospodarstvu (Bernard Brščič in p. Edvard Kovač), kulturi (Gregor Čušin), vzgoji (Bogdan Žorž), aktualnih moralnih in etičnih vprašanjih (škof Anton Jamnik, Radovan Stanislav Pejovnik in Jože Trontelj). Zadnji večer, na katerem so nastopili Jože Gornik, Tilen Mlakar in Anica Mikuš Kos, pa so sklenili s pogovorom o tem, kaj lahko naredimo za skupno dobro, kje se kot kristjani in državljani lahko udejstvujejo in kako z majhnimi koraki spreminjati duhovno, moralno, socialno in še kakšno drugo podobno slovenskega naroda.

Ob družbenem in političnem stanju v državi se je izbor vsebin pokazal kot zelo aktualen, o čemer priča tudi zelo dober obisk poslušalcev na skoraj vseh večerih. Gosti so vsak na svoj način in na svojem področju izpostavili dejstvo, da v trenutnem stanju ne bo dovolj zgolj opazovati ali si zakrivati oči, da bi ne videli situacije, ampak bomo morali vsi skupaj poprijeti za delo. Kristjanom se ni treba skrivati ali se umikati iz javnega življenja kljub temu, da so nekateri ljudje močno uperjeni proti kristjanom, ampak moramo kot odgovorni državljani skrbeti za skupno dobro vseh ljudi.

Pogosto so prišli do sklepa, da se bosta morali Evropa in Slovenija, v kolikor želita »preživeti«, nujno vrniti h krščanskim koreninam, k nauku Jezusa Kristusa in njegovim načelom ljubezni. Vsestranska kriza, v kateri se nahajamo, je v veliki meri posledica zanikanja in nasprotovanja krščanstvu in vrednotam, ki jih le-to nosi v sebi. Ne gre za to, da bi zanikali civilizacijski doprinos ostalih verstev, ampak da znova ovrednotimo in oživimo naše lastne korenine. Celo sodobna ekonomija ima svoje začetke v tržnem sistemu menihov iz 12. stoletja, pri čemer so takrat vse vpletene strani izhajale iz pojmov pravičnosti in samoomejevanja. Kaj pa danes?

V prizadevanju za dobro smo dostikrat sami sebi največja ovira, ker po večini ostajamo zgolj pri besedah in kritikah, do konkretnih dejanj pa ne pridemo. Gostje večerov so nakazali ogromno možnosti, kje in kaj lahko naredimo, na nas pa je, da skušamo vsaj malo od tega tudi uresničiti.

Podrobnejše predstavitve večerov s slikovnim gradivom so na voljo na spletni strani www.unipas.si/nikodemovi-veceri/nikodemovi-veceri-2011.

Poročilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovega urada SŠK, je v imenu organizatorjev Nikodemovih večerov v Ljubljani pripravil mag. Klemen Svetelj.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh