Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaključni koncert Škrjančkov v Zavodu sv. Stanislava

Za vas piše:
B. K.
Objava: 22. 09. 2022 / 10:05
Oznake: Kultura, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2022 / 10:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaključni koncert Škrjančkov v Zavodu sv. Stanislava
FOTO: Pavlinka Korošec Kocmur

Zaključni koncert Škrjančkov v Zavodu sv. Stanislava

V sredo, 20. septembra, je v dvorani Matije Tomca v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani slovenski otroški pevski zbor Škrjančki iz Argentine imel svoj zaključni koncert.

Na svoji 10-dnevni turneji po Sloveniji je OPZ Škrjančki nastopal tudi v Celju, Vojniku, Lukovici in na gradu Khislstein z Andrejem Šifrerjem. Prepevali so tudi v Ljubljani, Adergasu, Postojnski jami, na Uradu za Slovence po svetu, ki je sofinanciral gostovanje, na Radiu Ognjišče, Družini, na avtobusu in sprehodih … vsepovsod je 'žvrgolelo'.

FOTO: Pavlinka Korošec Kocmur

V Zavodu sv. Stanislava jim je pod taktirko zborovodje Tineta Beca Otroški pevski zbor 5. razreda Osnovne šole Alojzija Šuštarja izrekel dobrodošlico s pesmima Slovenija moja dežela in Za Slovenijo živim.

FOTO: Pavlinka Korošec Kocmur

Otroški zbor Škrjančki sta predstavila zborovodkinja in babica Angelca ter dedi Jernej Bajda, ki sta v Argentini rojena Slovenca. V zakonu so se jima rodili štirje otroci in dvajset vnukov, od katerih jih 19 poje pri zborčku, 20. pa je dojenček.

Angelca in Jernej Bajda. FOTO: Pavlinka Korošec Kocmur

Angelca Bajda je občinstvu zaupala, da je kmalu po upokojitvi prišla do zamisli, da ne more prekiniti tudi z delom za ohranjanje slovenstva, zato je ob sebi zbrala svoje vnuke in jih učila slovenske pesmi. Od tega trenutka je v njunem domu vedno živ žav, tako je zborček dobil svoje ime.

Boštjan Kocmur se je v imenu organizatorja turneje, Izseljenskega društva Slovenija v svetu, zahvalil Angelci in Jerneju Bajda, da »kot Slovenca, rojena v Argentini, v 12.000 km daljni Mendozi, tam pod Andi, na meji s Čilom, vsa leta neutrudno ohranjata slovenski zaklad, ki sta ga prejela od svojih staršev, in ga z ljubeznijo predajata naprej svojim otrokom in vnukom«.

 Predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu Boštjan Kocmur. FOTO: Pavlinka Korošec Kocmur

Škrjančki so v klavirski spremljavi zborovodkinje v lepi slovenščini z mendoškim naglasom zapeli Škrjanček poje, žvrgoli, Slovenec sem, Mamica je kakor zarja, Bodi zdrava, domovina, Kje so moje rožice?, Rože na vrtu zelene cvete, Ko bila sem majhna deklica in druge. Škrjančki pa ne le pojejo, tudi plešejo, igrajo na harmoniko, violino in recitirajo lepe slovenske pesmi.

Večer smo zaključili s prijetnim druženjem in petjem, skupaj s člani okteta Deseti brat. Na ogled sta bili razstavi Slovenci v Mendozi in 30 let Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

FOTO: Pavlinka Korošec Kocmur

Društvo Slovenija v svetu je v devetdesetih letih gostilo Mendoški pevski zbor 1. in 2. generacije tamkajšnjih Slovencev, kjer sta pela tudi Angelca in Jernej Bajda. Leta 1999 je gostilo folklorno-pevsko skupino Los Chañares, 3. generacijo mladih Slovencev, ki so jo sestavljali med drugimi tudi njuni otroci. Letos pa gostuje Škrjančke, 4. rod v Argentini živečih Slovencev.

FOTO: Pavlinka Korošec Kocmur

To nam daje zagotovilo, da tudi na južnem koncu sveta gre slovensko izročilo iz roda v rod, in upanje, da naša lepa slovenska pesem še dolgo ne bo usahnila.



Nalaganje
Nazaj na vrh