Zapri
Iskanje

Zakon o »škodljivih ukrepih oblasti« bo presojalo tudi Ustavno sodišče

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 25. 08. 2022 / 14:13
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 14:57
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zakon o »škodljivih ukrepih oblasti« bo presojalo tudi Ustavno sodišče

Zakon o »škodljivih ukrepih oblasti« bo presojalo tudi Ustavno sodišče
FOTO: Bogomir Štefanič
Poslanski skupini SDS in NSi sta uresničili svojo napoved in na ustavno sodišče pobudo za oceno ustavnosti zakona proti škodljivim ukrepom prejšnje oblasti. Po njihovem mnenju je zakon v neskladju z več členi ustave, zato pričakujejo, da bo to zadržalo njegovo izvajanje.

V SDS in NSi ustavnemu sodišču predlagajo, naj zaradi nastanka težko popravljivih posledic takoj zadrži izvajanje Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države.

Zakon posega v vsebino kar 11 zakonov

Pri tem so spomnili, da je bila pri ustvarjanju zakona uporabljena posebna tehnika noveliranja, t. i. omnibus pristop, s katerim so posegli v vsebino kar 11 zakonov, ki pa med seboj niso povezani, zato takšen pristop po mnenju podpisnikov ni utemeljen. Na to so v svojem mnenju pri sprejemanju zakona opozorili tudi v Zakonodajno-pravni službi DZ, kjer so poudarili, da je takšen zakonodajni pristop "dopusten zgolj izjemoma, v vsebinsko strogo omejenem obsegu in ob izkazanih utemeljenih razlogih," poudarjajo v SDS in NSi.

V večini primerov se zakonodajna rešitev spreminja tako, da se uveljavlja enaka ureditev, kot je veljala pred zadnjimi spremembami 11 predmetnih zakonov. To pa je sporno tudi zato, ker rešitve v nekaterih od zakonov še niso stopile v veljavo, zato po oceni obeh strank ni mogoče govoriti o škodljivih posledicah veljavnih zakonov.

Ob tem sodišču predlagajo, naj ob presoji zakona "ugotovi, da je Zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posledic politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države v neskladju z 2., 14., 15., 44., 90. in 153. členom Ustave Republike Slovenije; razveljavi določbe Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posledic politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države; ter Vladi RS in Državnemu zboru naloži uskladitev z Ustavo Republike Slovenije v roku 3 mesecev.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close