Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakon o »škodljivih ukrepih oblasti« bo presojalo tudi Ustavno sodišče

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 25. 08. 2022 / 14:13
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakon o »škodljivih ukrepih oblasti« bo presojalo tudi Ustavno sodišče
FOTO: Bogomir Štefanič

Zakon o »škodljivih ukrepih oblasti« bo presojalo tudi Ustavno sodišče

Poslanski skupini SDS in NSi sta uresničili svojo napoved in na ustavno sodišče pobudo za oceno ustavnosti zakona proti škodljivim ukrepom prejšnje oblasti. Po njihovem mnenju je zakon v neskladju z več členi ustave, zato pričakujejo, da bo to zadržalo njegovo izvajanje.

V SDS in NSi ustavnemu sodišču predlagajo, naj zaradi nastanka težko popravljivih posledic takoj zadrži izvajanje Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države.

Zakon posega v vsebino kar 11 zakonov

Pri tem so spomnili, da je bila pri ustvarjanju zakona uporabljena posebna tehnika noveliranja, t. i. omnibus pristop, s katerim so posegli v vsebino kar 11 zakonov, ki pa med seboj niso povezani, zato takšen pristop po mnenju podpisnikov ni utemeljen. Na to so v svojem mnenju pri sprejemanju zakona opozorili tudi v Zakonodajno-pravni službi DZ, kjer so poudarili, da je takšen zakonodajni pristop "dopusten zgolj izjemoma, v vsebinsko strogo omejenem obsegu in ob izkazanih utemeljenih razlogih," poudarjajo v SDS in NSi.

V večini primerov se zakonodajna rešitev spreminja tako, da se uveljavlja enaka ureditev, kot je veljala pred zadnjimi spremembami 11 predmetnih zakonov. To pa je sporno tudi zato, ker rešitve v nekaterih od zakonov še niso stopile v veljavo, zato po oceni obeh strank ni mogoče govoriti o škodljivih posledicah veljavnih zakonov.

Ob tem sodišču predlagajo, naj ob presoji zakona "ugotovi, da je Zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posledic politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države v neskladju z 2., 14., 15., 44., 90. in 153. členom Ustave Republike Slovenije; razveljavi določbe Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posledic politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države; ter Vladi RS in Državnemu zboru naloži uskladitev z Ustavo Republike Slovenije v roku 3 mesecev.

Kupi v trgovini

Skodelica "Veruj"
Skodelice
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh