Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakonski jubilanti poromali k Mariji Pomagaj na Brezje

Za vas pišejo:
A. E. F., J. P.
Objava: 23. 07. 2023 / 21:22
Oznake: Maša, Odnosi, Poroka, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2023 / 21:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakonski jubilanti poromali k Mariji Pomagaj na Brezje
Nadškof Alojzij Cvikl je zakonskim jubilantom podaril svečko s podobo Marije Pomagaj. FOTO: Marija.si

Zakonski jubilanti poromali k Mariji Pomagaj na Brezje

Že po tradiciji so na nedeljo ob prazniku sv. Joahima in Ane, staršev Device Marije, k Mariji Pomagaj na Brezje poromali zakonski pari, ki praznujejo okrogle jubileje poroke, od 10. do 70. obletnice. Blagoslovil jih je mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, ob njem je na trgu pred baziliko somaševal rektor bazilike p. dr. Robert Bahčič.

Kot so zapisali na brezjanski spletni strani, je veliko število romarjev napolnilo trg pred baziliko in park ob njem. V uvodu v mašo je prisotne romarje, prav tako one ob malih zaslonih, pozdravil rektor p. Robert Bahčič in se hkrati za vodenje bogoslužja zahvalil nadškofu Alojziju Cviklu, ki se je v pridigi dotaknil današnje božje besede.

K Mariji Pomagaj so že tradicionalno poromali zakonski pari jubilanti. FOTO: Marija.si

Hudobija nima zadnje besede

»Če si ljudje še tako želimo, da bi bilo okrog nas na svetu vse samo dobro, lepo in povsod mir, varnost in pravičnost, vendarle vedno znova opažamo, da – kot pravi Jezus danes v evangeliju – v času, 'ko ljudje spijo, pride sovražnik in zaseje plevel na Božjo njivo pšenice'. V svetu je veliko dobrega, a se srečujemo tudi zlom. Toda najpomembnejše in ohrabrujoče je Jezusovo zagotovilo v tem istem evangeljskem odlomku, da hudobija nima zadnje besede, temveč pride čas, ko bo poražena in bo dobro zmagalo nad vsem,« je poudaril nadškof.

Paziti, da z borbo proti zlu ne uničimo dobrega

Po njegovem nas Jezus po eni strani vabi, naj se borimo zoper greh in po svojih močeh storimo vse, kar lahko, da se zlo ne more uveljaviti v svetu, po drugi strani pa nas svari, da moramo pri tem zelo paziti, da z borbo proti zlu ne uničimo tega, kar je dobro. V tem smislu so pomenljive Jezusove besede: Pustite, naj zrnje in plevel skupaj raste do žetve.

Maševal je mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. FOTO: Marija.si

Kot bi se otroci zbrali ob praznovanju v domači hiši

Ob zaključku je nadškof Cvikl nagovoril zakonske jubilante: »Vsem parom, ki ste danes poromali k Mariji Pomagaj, z zahvalo in prošnjo ob doseženih letih zakonskega življenja, izrekam iskrene čestitke in najboljše želje. Vaše jubileje skupnega življenja v zakonski skupnosti slavimo v našem narodnem svetišču, kjer se čutimo kot doma, skupaj z našo nebeško Materjo Marijo. Tu se počutimo, kot bi se otroci zbrali ob praznovanju v domači hiši.«

Priložnost za hvaležnost Bogu in nebeški Materi Mariji

Kot je dodal, je obhajanje jubileja najprej priložnost za hvaležnost Bogu in nebeški Materi Mariji, da so zakonci ostali zvesti drug drugemu, kot so obljubili pri poroki – v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju –, in da se je njihova ljubezen prečiščevala in utrjevala.

Trg pred baziliko in park ob njem sta bila polna. FOTO: Marija.si

Svečka za zakonske pare

»Bodite med nami še naprej priče, da odgovoriti na ljubezen za človeka pomeni nekaj velikega in osrečujočega, povabiti Boga v zakonski odnos pa ne pomeni biti česa oropan ali za kaj prikrajšan, temveč biti v resnici še bolj obdarjen s srečo, ki jo užitki tega sveta ne morejo nadomestiti. Naj vas vse spremlja priprošnja in varstvo naše nebeške Matere Marije,« je zaključil Alojzij Cvikl in po pridigi blagoslovil zakonske pare in jim v spomin poklonil svečko s podobo Marije Pomagaj.

Kupi v trgovini

Akcija
Svetost zakona
Družina in vzgoja
24,90€ 19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh