Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakonski osnutek o obrezovanju že pripravljen

Objava: 01. 10. 2012 / 07:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zakonski osnutek o obrezovanju že pripravljen

V Nemčiji naj bi bilo obredno obrezovanje dečkov dovoljeno s privolitvijo staršev, poseg pa mora biti opravljen v skladu z medicinsko stroko; Osrednji judovski svet s predlogom zaenkrat zadovoljen.

Obredno obrezovanje mladoletnih dečkov naj bi bilo v Nemčiji še vedno dovoljeno, kot je razvidno iz predloga zakona, ki so ga pripravili na nemškem pravosodnem ministrstvu. Predlog so poslali v presojo vsem nemškim zveznim deželam in združenjem, ki jih prihodnji zakon zadeva, je potrdil tiskovni predstavnik nemškega ministrstva za pravosodje. Predlog zakona predvideva, da imajo starši ‘pravico do obrezanja moškega potomca, ki še ne sprejema lastnih odločitev, tudi če za to ni medicinsko utemeljenih razlogov, obred obrezovanja pa mora biti opravljen v skladu z medicinsko stroko’. To naj ne bi veljalo v primeru, če bi bila zaradi obrezovanja ogrožena otrokova dobrobit.

Obrezovanje sicer še vedno velja za telesno poškodbo, vendar ne gre z protipravno dejanje. V posameznih primerih bo morala biti zagotovljena ‘ponujena in učinkovita protibolečinska obravnava’. Nova pravila bodo dodana tudi odstavkom o osebni oskrbi v starševskem pravu nemške zakonodaje.

Načrtovani zakon se ne nanaša zgolj na versko motivacijo staršev. “Pravna praksa se je znašla pred zahtevnim vprašanjem, ko bi morala v zakonodaji posredovati tudi vsebino verskih prepričanj”, je zapisano v dokumentu. Starši lahko obrezovanje svojega otroka zagovarjajo iz različnih razlogov, kot to velja po vsem svetu, tudi kadar za to ni medicinsko utemeljenih razlogov. Pravilnik za zgolj versko motivirano obrezovanje ne bi upravičil različnih utemeljitev.

Predlog zakona predvideva, da v šestih mesecih po rojstvu otroka obred obrezovanja lahko izvedejo ‘tudi predstavniki posamezne verske skupnosti, ki so za to določeni in usposobljeni, četudi nimajo medicinske izobrazbe’. Tiskovni predstavnik pravosodnega ministrstva pa je poudaril, da morajo obrezovalci poseg ‘obvladati tako dobro kot zdravniki’. Opazovalci v tej točki vidijo morebiten konflikt. Obrezovanje mora biti opravljeno z obširnim pojasnilom, starši pa morajo ob tem upoštevati tudi otrokovo voljo.

Kölnsko deželno sodišče je maja letos obrezanje nekega dečka brez medicinsko utemeljene potrebe obsodilo kot telesno poškodbo s kazenskimi posledicami. To je tako v Nemčiji kot tudi po vsem svetu povzročilo ostre proteste judovskih in muslimanskih skupnosti, za katere obredno obrazovanje dečkov kmalu po rojstvu predstavlja enega izmed temeljev njihove vere.

Dokument je ‘razumna in dobra delovna podlaga’, je v pogovoru za nemški časnik ‘Berliner Zeitung’ dejal glavni tajnik Osrednjega judovskega sveta, Stefan Kramer, vendar zakonski osnutek ne zaključuje razprave o obrezovanju. Pomeni pa pravo znamenje za jude v Nemčiji, ker zanje tako pomembnega vprašanja ne obravnava v okviru kazenskega, temveč družinskega prava.

Z muslimanske strani zakonskega osnutka doslej še niso ocenili, saj želijo najprej o tem razpravljati v ožjem krogu. Svoje stališče o predlogu naj bi izvedenci pravosodnemu ministrstvu sporočili danes.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh