Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakramenti uvajanja v krščansko življenje

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 12. 07. 2021 / 09:11
Oznake: Cerkev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2021 / 07:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakramenti uvajanja v krščansko življenje
Z zakramenti uvajanja v krščanstvo, se pravi s krstom, birmo in evharistijo, se polagajo temelji celotnega krščanskega življenja. Foto: Tatjana Splichal

Zakramenti uvajanja v krščansko življenje

Teološka fakulteta je v zbirki Znanstvena knjižnica izdala knjigo upokojenega nadškofa dr. Marjana Turnška Slovesni portal v življenje skrivnosti.

Knjiga posreduje in uveljavlja nekatera nova spoznanja na področju zakramentov uvajanja, predvsem pa odpira nove vidike za praktično, to je pastoralno področje.

V cerkveni pa tudi v ekumenski medkrščanski prostor prinaša doprinos v smeri krepitve dialoga in zbliževanja v teološkem razumevanju zakramentov. V najširšem smislu prispeva h krepitvi kulture samovrednotenja človeka kot osebe pa tudi k poglobljenemu razumevanju in ustvarjanju pristnih medčloveških odnosov.

Zakramenti – skrivnostni Božji dotiki

Avtor jasno in pregledno obravnava zakramente uvajanja v krščansko življenje: krst, birmo in evharistijo. Že naslov, Slovesni portal v življenje skrivnosti, je zgovoren, saj se krst kot temelj celotnega krščanskega življenja imenuje »velika vrata k življenju v Duhu«.

Turnškova študija je razdeljena v dva glavna dela. V prvem delu z naslovom Zakramenti – skrivnostni Božji dotiki je avtor najprej spregovoril o zakramentih na splošno in poudaril dvoje: »Kristus je temeljni zakrament, Cerkev je vesoljni zakrament odrešenja«.

Pri tem izhaja iz trinitarične opredelitve Cerkve, kakor jo je izrazil drugi vatikanski koncil na osnovi znova odkritega bogastva cerkvenih očetov: »Cerkev je ljudstvo, zbrano v edinosti Očeta in Sina in Svetega Duha.«

Zakramenti uvajanja v skrivnostno življenje Svete Trojice

Drugi del Zakramenti uvajanja v skrivnostno življenje Svete Trojice je obsežnejši in razdeljen na tri enote. Z zakramenti uvajanja v krščanstvo, se pravi s krstom, birmo in evharistijo, se polagajo temelji celotnega krščanskega življenja.

Zakrament svetega krsta je predstavljen kot »krstno prerojenje v novega človeka«. Krst je res rojstvo k novemu življenju v Kristusu.

Naslednji zakrament uvajanja, zakrament svete birme, je predstavljen v pnevmatološki perspektivi kot »dejavna navzočnost Svetega Duha« v kristjanovem življenju. Birma namreč krščene »popolneje zveže s Cerkvijo, jih obogati s posebno močjo Svetega Duha in jim tako nalaga strožjo dolžnost, da kot resnične Kristusove priče hkrati z besedo in dejanjem razširjajo in branijo vero«.

Zakrament svete evharistije kot zakrament svobode in edinosti

Končno je predstavljen Zakrament svete evharistije kot zakrament svobode in edinosti. Evharistija je vir in vrhunec vsega cerkvenega življenja.

»Presveta evharistija namreč obsega ves duhovni zaklad Cerkve, Kristusa samega, naše velikonočno Jagnje«. V trinitarični luči to pomeni: v evharistiji imamo vrhunec dejavnosti, s katero Bog v Kristusu posvečuje svet, pa tudi češčenja, ki ga ljudje izkazujejo Kristusu in po njem Očetu v Svetem Duhu. To pa je vir svobode in edinosti.

Knjiga Marjana Turnška Slovesni portal v življenje skrivnosti. Zakramenti uvajanja v skrivnostno življenje cerkvenega organizma je znanstvena razprava z natančno določenim predmetom iz dogmatične teologije, z izbrano in dosledno izpeljano metodo ter logičnimi zaključki.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh