Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žalno bogoslužje za nekdanjim češkim predsednikom jutri v praški stolnici

Objava: 22. 12. 2011 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Žalno bogoslužje za nekdanjim češkim predsednikom jutri v praški stolnici

Cerkveno slovo od pokojnega predsednika Vaclava Havla bosta vodila nadškof Duka in pomožni škof Maly, velikega državnika pa so na mrtvaški oder položili v Hradčanih.

Cerkveno slovo od pokojnega češkega predsednika Vaclava Havla se bo pričelo jutri opoldne v praški stolni cerkvi v mestni četrti Hradčani. Žalno bogoslužje bo vodil praški nadškof Dominik Duka, zaključek cerkvene žalne slovesnosti pa pomožni škof Vaclav Maly, ki je bil ob začetku ‘žametne revolucije’ leta 1989 predstavnik državljanskega foruma Vaclava Havla. Bogoslužje bodo prenašali tudi preko velikih zaslonov na grajskem dvorišču ter na glavnem trgu. Kot so sporočili s tiskovnega urada Češke škofovske konference, ‘bodo z žalno slovesnostjo na željo družinskih članov nadaljevali v krematoriju’.

Minuli ponedeljek so krsto s posmrtnimi ostanki prepeljali v cerkev sv. Ane v starem mestnem jedru češke prestolnice, kjer so se od pokojnega državnika lahko poslovili žalujoči rojaki. Cerkev sv. Ane stoji na Aninem trgu, na dvorišču zgradbe nasproti praškega gledališča, v katerem je dolga leta deloval tudi Vaclav Havel. V času cesarja Jožefa II. je bila cerkev profanizirana, ustanova Dagmar in Vaclava Havla pa jo je kasneje preuredila v središče za srečanja in jo poimenovala ‘Praško križišče’ (Prazska krizovatka).

Včeraj so krsto z vojaškimi častmi prepeljali v Vladislavsko dvorano na praškem gradu. Po državni žalni slovesnosti so odprli žalno knjigo, ki bo žalujočim na voljo do današnjega večera.

Žalne slovesnosti za Vaclavom Havlom potekajo tudi v vseh čeških škofijah. Predsednik Slovaške škofovske konference, bratislavski nadškof Stanislav Zvolensky, je v telegramu Havlovi vdovi zapisal, da ‘življenje zadnjega skupnega predsednika dojemajo kot dar tudi vsi državljani Slovaške’. Havel pa bo za vedno ostal ‘zgled spoštovanja duhovnih vrednot’.

Češka škofovska konferenca je na svojih spletnih straneh objavila faksimile molitve, s katero se Vaclav Havel zahvaljuje ‘ljubi Neži Praški’, ki je bila 12. novembra 1989 razglašena za svetnico, da je 25. novembra, v ključnem trenutku ‘žametne revolucije’, bdela nad celotnim narodom; naj roko ves čas drži v pripravljenosti, je zapisal pokojni predsednik, ‘saj jo bomo še večkrat potrebovali’.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh